2015. február 19., csütörtök

Céklás csokoládétorta - reform, cukormentes, gluténmentes recept!

Nem tartozom a céklakedvelők közé, pedig tudom, hogy mennyire értékes növény, de sajnos nem tudom szeretni az ízét...magában semmiképpen nem fogyasztom, mert úgy gondolom, van más olyan zöldség-gyümölcs, ami szintén egészséges és még finom is (számomra). 

Jött egy kérés egy ötlet, hogy jó lenne, ha egy gyerekbarát és egészséges csokoládés CÉKLÁS sütit készítenék. Sokszor sütöttem már olyan csokoládés desszertet amiben cukkini, avokádó vagy esetleg más gyümölcs képezte az alapot, de céklát még nem használtam. Nem is tudtam elképzelni, hogy a nyersen számomra nem kedvelt cékla ebben a süteményben alig észrevehető, sőt megmerem kockáztatni, hogy FINOM :)

A recept nagyon egészséges, gyors és még drágának sem mondanám.


Hozzávalók:

2 közepes cékla 
2 bögre barna rizsliszt (lehet sima liszt, vagy zabliszt, esetleg vegyesen)
1 bögre datolyaszirup ( nekem csak egy kevés volt, így steviával pótoltam, és közben kóstolgattam) de más édesítő is tökéletes működik, mézzel, cukorral, juharsziruppal, kinek mi van otthon 
1/2 bögre kókuszolaj, vaj vagy más olaj amit otthon használunk, a kókuszolajnak nincs semmilyen mellékíze így nagyon jól használható sütikbe is
100 gramm 80%-os étcsokoládé (Aldi, Lidl jó beszerzési hely, minőségi árban tökéletes csokoládé kínálat)
2-3 evőkanál kakaópor 
csipet só
1 kk szódabikarbóna
1-2 evőkanál ecet 
kevés vanília kivonat, vagy egy fél vaníliarúd kikapart magja 

Elkészítés:

A céklát meghámozom és a turmixban kevés vízzel (kb fél deci) teljesen pépesre daraálom-keverem, ez körülbelül 5 perc, teljesen egyneműnek kell lennie. Ha valakinek nincs turmixgépe, azoknak ajánlom, hogy először a kockákra vágott céklát főzzék meg és törjék össze (így veszít a vitamin tartalmából valamennyit) és így használják. Ebben az esetben szükség lesz fél egy deci folyadékra a sütihez. Ha kész a pép egy tálba öntöm, majd az édesítőt hozzáadom. A csokoládét és a kókuszolajat vízgőz fölött megolvasztom. Addig a száraz összetevőket kimérem egy másik tálban. A rizslisztet, kakaóval, sóval, szódabikarbónával összekeverem. Amikor a csokoládé teljesen felolvad hozzáadom a céklás keverékhez, ezután az ecetet és a vaníliát is a folyékony részhez adom. Alaposan átkeverem, majd apránként hozzáadom a lisztes keveréket. Csomómentesre keverem a tésztát, itt még lehet kóstolgatni, javítani az ízeken, ha nem lenne elég édes, esetleg fűszerezhetjük fahéjjal vagy egy kevés csilivel. A kész tésztát egy kerek sütőpapírral bélelt formába teszem és 180 fokon 40-45 percig (vagy tűpróbáig sütöm). Hagyjuk a formában kihűlni (én nem tettem :D).

A tészta lágy és krémes lesz (legalábbis, ha ugyan azt a lisztet használjátok mint én) szeletelni egy picit nehéz, de ha kihűlt akkor már könnyebb a dolgunk. Én a tetejére tejszínes csokoládé öntetet készítettem steviával :)

-------------------------------

Az elkészült süti glutén és finomított cukortól mentes, valamint tejterméket sem tartalmaz (ha nem készítetek hozzá öntetet). Ha valaki szintén steviával készíti az ügyeljen az arányokra, mert egy picit keserű az utóíze ha túl sok kerül bele. Őszintén én nem is annyira kedvelem, de mivel nincs benne kalória és teljesen természetes, így sokszor kerül a sütikbe nálam. De mint írtam az elején normál liszttel és cukorral is készülhet a sütemény, azoknak akik csak szeretnének egy kis csavart a csokoládétortájukba. A cékla nagyon jól szerepelt, mert kellemesen nedves tőle a süti, anélkül hogy túl sok zsírt vagy vajat használnánk. A liszt egy részét akár darált dióval, mogyoróval is ki lehet váltani :) Legyetek bátrak és kísérletezzetek, ez a recept is így született!


Egy picit látszik a bordós árnyalat, csodaszép és szaftos torta készült a céklából


Egy szelet, egy kevés öntet

Meglepő, de fogyasztás közben, valamint utána nem úgy érezzük mintha két kiló cukrot tömtünk volna be, hanem egy könnyed édes süteményt ami nem mellesleg egészséges :)

-----------------------------

Sikeresnek ítélem a céklával történő ismerkedésemet, lehet máskor is belecsempészem egy két receptbe.



Ti hogy álltok a céklával? Jöhet vagy inkább meghagyjátok másoknak ez a színes kis csodát? 


-Rita 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki :)
    Eddig nekem a cékla csak savanyúságként jött be,de majd kiprobálom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kellemes karakteres íze van, én sajnos magában nem szeretem de így az étcsokoládéval nagyon jó párosítás :)

      Törlés
  2. Úúú, nekem ez kicsit hasonlít a Red Velvetre! :D
    Nagyon szívesen megkóstolnám, mert a céklát amúgy is nagyon szeretem :)) Egyszer tuti kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, főleg a nyers tészta gyönyörű pirosas bordós árnyalatú :) Szerintem ha van otthon pár cékla akkor ki lehet próbálni akár kisebb adagban is, vagy muffin papírban (én van hogy étcsokoládét is elhagyom és kakaóval valamint kókuszolajjal helyettesítem)

      Törlés
  3. Lisztérzékeny vagyok nagyon örülök a receptnek! Első körben ki is próbálom :) Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz én nem vagyok érzékeny, de az utóbbi 1 évben már kerülöm a lisztes dolgokat, és próbálok egészségesebb, alternatívabb recepteket is kipróbálni (több kevesebb sikerrel) :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...