Itt a már beharangozott fincsi muffin recept, amiben az a jó, hogy egészségesebb mint a legtöbb sütemény és pillanatok alatt elkészül. Nem vagyok nagy rajongója a sima muffinoknak, szeretem amiben van "valami" gyümi, étcsokoládé vagy pl dió. Ezért is örültem amikor ráakadtam erre a receptre, átalakítottam és máris készen volt a finom, szaftos és kellemesen friss ízű muffin.
Recept pontosan 12 darabhoz:
A recepthez én egy cup mércét használtam, ami szerintem az egyik legjobb módja a sütésnek. Akinek még nincs az használhat egy 2,5 decis bögrét, kb ugyan az lesz a végeredmény. De egyébként ez a mérce ma már nagyon olcsón, pár száz forintért beszerezhető :)
Ricottás rész:
-1 doboz ricotta
-1 tojás
-1 vanília magja (én kihagytam egyszer úgy is finom volt)
-1 bio citrom héja és leve
-1 csipet só
-1 ek zabliszt
-1/4 cup-bögre étcsokoládé apró kockákra vágva
A ricottát egy edénybe átrakom, minden más összetevőt hozzárakok és jól összekeverem. És ennyi volt a fehér rész.
Brownie rész:
-1 egész és egy 1/2 cup-bögre zabliszt, kókuszliszt, rizsliszt, sima liszt ki mit szokott használni
-1/3 cup-bögre kakaópor
- Kiskanál szódabikarbóna
-1 csipet só
-1 ek ecet
-1/2 cup-bögre vaj, kókuszzsír vagy akár almaszósz
-1/2 cup-bögre tej, kókusztej ki mit használ
-1 tojás
-1/2 bögre nádcukor, méz, datolya szirup (itt mindenki maga döntheti el, hogy mit használ)
-1/3 bögre étcsokoládé apró kockákra vágva
A lisztes részt (minden, ami száraz összetevő) összekeverem. Ezután a tojást az édesítővel, valamint a tejjel elkeverem, hozzáadom az olvasztott vajat, vagy kókuszzsírt, valamint az ecetet (segít a szódabikarbónának, így szépen megemelkedik). Ezután a száraz részt a nedveshez adom és csomómentesre keverem, ez pár mozdulat. A sütőt ez idő alatt előmelegítjük 180 fokra. Egy muffin sütőpapírral kibélelünk és először a brownie részt mérem bele a kapszlikba, nem szabad túl sokat mert kell hely a fehér ricottás részhez is :) Szépen eloszlatom a brownie részt pontosan 12 kapszlit kell hogy háromnegyedéig megtöltsön. Ezután evőkanállal rámérem a fehér részt. Egy kanál végével vagy késsel néhány mozdulattal megkeverem a muffinok tetejét, így egy szép márványos hatást kapunk. Mehet az előmelegített sütőben és 20-25 percig sütjük. Szépen megemelkedik.
Szerintem nagyon finom a végeredmény, nem túl édes, a keserű étcsokoládé a frissítő citromos ricottával nagyon jó összhatásban van. Tetszik, hogy még másnap is puha (sőt nekem akkor sokkal finomabb volt mint melegen). A teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően laktató, és akár reggelinek is megfelelő lehet. Lehet kísérletezni, hogy melyik liszttel és édesítővel milyen a végeredmény. Én már többször csináltam mindig máshogy, de finom volt. A kedvencem a teljes kiőrlésű tönkölyliszt és nádcukor keveréke, így egy muffinba kb egy kk cukor jutott, ami szerintem nem vészes :)
A papír könnyen leválik, aminek én nagyon örülök, mert sokszor úgy kell szenvedni, hogy leimádkozzuk a papírt, és sok fincsi rész pedig nem is jön le.
Remélem tetszett a recept, próbáljátok ki :)
-Rita
Nagyon gusztusos, egyszer biztos kipróbálom ezt a receptet :)
VálaszTörlésNálunk sokszor van itthon ricotta és egyszer féltem, hogy tönkre megy így muszáj volt valamibe beletennem, így akadtam az eredeti receptre, de nem volt hozzá mindenem ezért átírtam kicsit :D
TörlésRita, rólad mindig az jut elsőre eszembe, hogy tökéletes háziasszony vagy! Nagyon guszta a muffin!
VálaszTörlésJaj de cuki vagy, hát azért ezt nem mondanám, főleg esténként amik már a fenének sincs kedve mosogatni :DD
TörlésOlyan kis szépek és biztos finomak is :) Ki fogom majd próbálni!
VálaszTörlésÉrdemes csekkolni mert nem túl édes és de még csokis finomság, a férfi népnek is bejön általában :)
Törlés