Tengerparti balesetek elkerülése - Thassosi élménybeszámoló!

Nemrégiben megosztottam veletek egy kalandos történetet youtubeon. Gondoltam, hogy ennek apropóján összeszedek pár "túlélési" tippet, amik nekünk is jól jöttek volna, ha nem vagyunk totál balgák.




A kalandokról ebben a videóban hallhattok

Szóval ha érdekel bennetek néhány tipp, akkor tartsatok velem!

----------------------

Tengerparti túra tippek, szuper kezdőknek (like me)




Soha ne induljatok el, olyan túrára, amiről nem tudjátok, hogy nagyjából mennyi időt vesz igénybe, és esetleg még az utat sem tudjátok biztosan. De, ha már elindultok, akkor legalább vizet vigyetek bőven, ne úgy mint mi!

Soha ne induljatok el tűző napsütésben, megfelelő védőruha (sapka-kalap, naptej, megfelelő cipő) nélkül, baromira le lehet égni!

Ha elindultok, valakinek szóljatok a kirándulásról. Legyen ez a házinéni-bácsi, vagy olyan ember, akit kicsit is ismertek (esetleg olyan személy akikkel az utazást intéztétek - szállásadó). Soha nem lehet tudni mi történik az úton, főleg ha ketten, ne adj isten egyedül indultok el.

Említettem már a vizet? Hát ha még nem, akkor: legyen nálatok víz. Dupla annyi mint amire szükség lehet. Igen, nálunk itt kezdődtek a gondok: nem volt fejenként 0,5 liter vizünk, ami még egy átlag üldögélős nap alatt is baromira kevés... tudjátok, ne legyetek balgák :D

Ha már túrázásra adjuk a fejünket, próbáljunk meg rövidebb, könnyen megközelíthető, turisták által frekventál helyeket keresni. Itt kisebb az esély bármiféle vészhelyzetre.

Legyetek tisztában azzal, főleg ha egzotikus helyen vagytok, hogy mik lehetnek a veszélyek. Egy átlag tengerparti országba is könnyedén futhatunk mérges kígyóba, kutyákba vagy bármiféle olyan állatba - növénybe, amit jobb elkerülni.

Persze nem csak túrázás által érhet bennünket valamiféle sérülés - veszély 




Tengeri sün 



Igen, ilyen apró tüskékkel volt tele a lábam 

Ha sziklás helyen fürdőztök, akkor egy vízi cipő elengedhetetlen felszerelés.

Ha megtörtént a baj és sikeresen beletenyereltünk, léptünk egy tengeri sünbe, akkor érdemes felkeresni a közelben lévő kórházat. Legtöbb esetben ugyan semmit nem tesznek vagy csak megmutatják, hogy hogyan tudjuk eltávolítani a tüskéket. Esetleg ha olyan helyen lenne a sérülés, vagy mérgező példánnyal volt dolgunk, akkor tudnak segíteni. Halandó sünök tüskéit, némi gyakorlat után, ki lehet szedni egy tűvel. Valamint az ecetes vízben történő áztatás is hatásos, mert oldja a kalciumból álló tüskét. De csipeszt ne használjatok, mert azonnal elpattan és csak mélyebbre törik a tüske. Valamint, sok esetben a test magától (több hónap is lehet) eltávolítja. Ha gyulladás alakult ki, akkor szükséges az orvosi ellátás és akár a sebészeti eltávolítás... de inkább viseljetek cipőt.

Medúza 

Még nem volt találkozóm ezzel a kis szörnyeteggel, de jobb is. A közelünkben lévő tengerpartokon általában nem jelentenek óriási veszélyt. Természetesen kellemetlen, égő, csípő érzést okoznak, valamint nagy fájdalmat. Ha olyan helyen nyaralunk, ahol ez kifejezetten rizikófaktor, erre figyeljünk és legyen nálunk olyan krém-gél, ami enyhíti a fájdalmat. Ha megcsíp bennünket egy medúza, azonnal menjünk a partra, mossuk le a bőrfelületet, esetleg ecettel töröljük le a sebet. Ha légzési nehézségek lépnek fel, azonnal irány a kórház.

Napszúrás 

Legfontosabb, hogy elkerüljük a napszúrást. A nem megfelelő, tűző napos időben lehetőség szerint csak árnyékban, vagy legalább fejfedővel a fejünkön tartózkodjunk a nap alatt. Kellemetlen következményei igen súlyosan rontják a nyaralásunk élményét és kifejezetten veszélyes is.

Napégés 

Megint csak a megelőzésre tudom fordítani a hangsúlyt, megfelelő naptej és védőruha a tűző napon! Kalap, lenge, testet fedő ruha. Ha már megtörtént a baj, akkor tartózkodjunk a házi csodaszerektől és alkalmazzunk valóban az égésre való terméket. Pihentessük a bőrt, maradjunk távol a napsütéstől és inkább a délelőtti és esti órákban mártózzunk a tengerben.

Gyomorrontás és más betegségek 

Nem lehetetlen elkapni valami nyavalyát, nekünk az utolsó nyaralásunk alkalmával ehhez is volt szerencsénk. Fontos, hogy hozzatok magatokkal olyan gyógyszert is, ami esetleg ebben az esetben is segítséget tud nyújtani. Ha nem tudjátok, mi lehet az oka, akkor célszerű egy orvost felkeresni, hogy minél előbb véget vessetek a rosszullétnek.

Elsősegély csomag

Mind enesetre legyen egy csomagunk, amiben a lehető legtöbb dologra felkészülünk, legyen az egy kisebb esés okozta horzsolás, vagy nagyobb seb ellátásához szükséges steril géz. Egy neszesszer méretű csomag nem hiszem, hogy olyan nagy lenne, hogy ne lehessen a táskába bedobni, hiszen jobb ha nálunk van és nem kell használni, mintsem, hogy ne legyen ott, pedig szükséges lenne.

"• lázmérő • lázcsillapító • fájdalomcsillapító • darázscsípés allergia elleni szer • allergia elleni antihisztamin tartalmú gyógyszer • fertőtlenítőszer a sebekre • émelygés elleni szer • hasmenés elleni szer • székrekedés elleni szer • savlekötő • magas faktorú napvédő krém • csipesz – sebek tisztításához, kullancs eltávolításához • víztisztító tabletta • sebtapasz • széles spektrumú antibiotikum és probiotikum • a saját gyógyszereink, amiket rendszeresen szednünk kell" - forrás 

-------------------------------


Ti mivel egészítenétek ki a listát? Mi az, amire nagy hangsúlyt fektettek a nyaralás alkalmával?


-Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése