Spórolási tippek, avagy minimalista élet kezdőknek!

Szóval igen, a minimalizmusról lehetne írni órákig, de erre meg vannak a megfelelő helyek. A lényeg, hogy sok-sok videó, elgondolás után, már hónapok óta törekedni próbálok a minimalista életre és ezzel egyidejűleg a spórolásra.

Pinterest 

Első és legfontosabb, hogy eldöntöd miért akarod ezt egyáltalán

Sajnos hajlamos vagyok a gyűjtögetésre, a felhalmozásra, az impulzus vásárlásra, a szükségtelen dolgok gyűjtésére. És ennek a szokásnak a leküzdésére a legjobb megoldás, ha tudatosan gondolkodunk, és tudatosan szelektáljuk ki a meglévő dolgainkat, valamint a továbbiakban megfontoltan és céltudatosan vásárolunk.

A minimalista élet nem a nélkülözésről szól, hanem a meglévő dolgaink teljes kihasználásáról, szeretetéről. Felesleges olyan dolgokat megtartani, amik már nem hasznosak, vagy éppen nincs funkciójuk. Gondolom nem vagyok egyedül azzal, ha azt mondom a ruháim kb. 50%-át nem is hordom, vagy éppen a bögrék 20%-át soha nem használom. Ezt sorolhatnám a végtelenségig. Csak a helyet foglalják, nehezebb a takarítás, a meglévő hasznos holmik átlátása, mondhatni káoszt teremtenek. 

Nem kell bedőlnünk a reklámoknak, hogy nekünk szükségünk van egy ilyenre, vagy egy olyanra, mert valószínűleg nincs. A minimalista élet nem azt jelenti, hogy ezentúl semmit nem vehetsz, vagy nem lehet új és szép dolgod, hanem azt, hogy ezentúl garantáltan olyan tárgyat vagy dolgot fogsz vásárolni,  amire valóban szükséged van.

Ha spórolni szeretnél, vagy éppen muszáj spórolnod, akkor egyértelműen a tudatos életvitel fog ebben neked segíteni.

Célok, tervek 

Ha eldöntötted magadban, hogy igen te is szeretnél tudatosabban élni, akkor érdemes a már meglévő állapotot felmérni. Ha még otthon lakunk, akkor ez természetesen a szobánkra, vagy olyan helyekre vonatkozik, ahol a dolgainkat tároljuk. Ha pedig egy egész lakás vár ránk, akkor bizony érdemes szobáról szobára haladni.

Szelektáld ki azokat a dolgokat, amiket nem használsz. Minden olyan ruha, ami még jó az mennyen eladásra, vagy ajándékba. Minden olyan ami már lyukas, festékes vagy használhatatlan az mehet a szemétbe. Ugyan ez vonatkozik a díszekre, régi sulis füzetekre, minden olyan vacakra, amit csak tárolsz és a helyet foglalja. Ha van olyan tárgy, amit évek óta elő sem vettél, akkor bizony arra semmi szükséged. Hidd el a rend a tisztaság sokkal pozitívabban és inspirálóbban hat majd rád mint a sok vacak.

Készíts magadnak egy ütemtervet, vagy keress a neten, olyan amit szívesen követnél. Mindenkinél más, van, aki képes egy nap alatt mindent kiválogatni és érzelmek nélkül továbbadni. De vannak, akiknek ehhez hónapok kellenek. Ne sajnáld magadtól az időd, szánd rá a szabad óráidat, nézz át minden fiókot, minden dobozt és ami nem kell attól válj meg!

Ruhák kiszelektálva, körömlakkok kidobva 


Persze ez nem jelenti azt, hogy minden ki kell dobnod. Ha valaki szeret kreatívkodni, akkor a hozzávaló dolgokat, szépen rendezve, egy fiókba vagy dobozba elhelyezve tudja használni. A lényeg, hogy ne 10 helyen tárold őket, mert csak rumlit csinál és amúgy sem fogod átlátni a dolgokat.

Készíts kívánságlistát 

Igen, lehet azért vásárolni, de csak olyan dolgokat amire valóban szükséged van. Nem kell feltétlen keresni valamit, amit meg kell venned. Ha éppen nincs ágyad (mint ahogy nekünk nem volt), akkor ez egyértelmű dolog, amit szükséges megvenni. Viszont ha van tévéd, nincs semmi baja, de te nagyobbat szeretnél, akkor ezt már azért nem sorolnám a feltétlen szükséges dolgok közé, sőt. Kívánság listán szerepelhet utazás, nyaralás, ami nálunk is szerepel a listán. Mert sokkal könnyebb úgy félrerakni pénzt, hogy tudom mire megy és tudom, hogy miről "mondok le". Persze ezt nem úgy kell felfogni, hogy ezentúl remeteként kell otthon élned, és soha nem mehetsz sehová, nem vehetsz semmit. A vásárlás ne jutalom, ne kikapcsolódás legyen. 


Sokan kérdeznék, hogy miért jó ez nekik, hogy nem vásárolnak, hiszen minek dolgoznak akkor 

Ha ez a kérdés felmerül bennetek, akkor nem érdemes belekezdeni, hiszen valószínűleg szenvedés lesz az egész, nem pedig egy felüdítő élmény. Ha nagyon ragaszkodtok a tárgyakhoz, az új dolgokhoz az rég nem jó. Számomra a kevesebb több, és az egyszerű szebb. 

Először is a sok felesleges, pár ezres tételek havonta nagyon nagy összegeket jelentenek, amiket összespórolva megvásárolhatjuk a kiszemelt táskát, vagy éppen egy olyan kiegészítőt, amit eddig drágának tartottunk. A minimalista élet nem azt jelenti, hogy nem lehet semmid, hanem, hogy amit veszel az minőségi, tartós és évekig szép marad. Ha sok kacatot veszel, azok gyorsan tönkre mennek, és ha ezekből még sokat is vettél, akkor még szemetet is termelsz. Érdemes a minőségi termékeket választani a mennyiség felett.

Már említettem, de egy átlátható, tiszta környezetben, sokkal jobban fogjátok érezni magatokat. Könnyebb a takarítás, a rendrakás, nem kell 1000 tárgyat arrébb rakni ahhoz, hogy letöröld a polcot és egyéb bútorokat.

Nem kell egyszerre mindent megtenned. Elég ha a ruhákat, a konyhában lévő dolgokat átválogatod és már ez egy nagyszerű lépés.


Kezdj bele

Utolsó lépésnek lehetne mondani a belekezdést. Tedd átláthatóvá az életed, legyen letisztult és szép. Sokkal kellemesebb lesz, hidd el. Legyen körülötted mindig rend, garantáltad pozitív lesz. Ágyazz be minden nap, a konyhában mindig legyen rend. Használj illatos gyertyát a kellemes hangulatért. Portalaníts gyakran. Hidd el ezek a pozitív szokások hamar rutinná alakulnak, amik nagyon hasznosak.  Garantálom, hogy a tiszta környezetben előbb jut eszedbe tisztán és egészségesen, tudatosan étkezni, vagy esetleg sportolni. Számomra legalább is így volt.

Még nálam is van bőven teendő, de élvezem csinálni. Nagyon inspirálóan hat rám.

Néhány érv a minimalista életmód mellett 

-Tiszta környezet, gyorsabb takarítási rutin 
-Spórolás 
-Egészséges életmód. Ha ügyelsz a környezetedre, akkor a testedre is ügyelni fogsz, hogy mit viszel be a szervezetedbe
-Boldogság, hiszen ha spórolsz, akkor olyan dolgokra tudsz helyette költeni amire valóban szükséged van. Utazás, kirándulás, vagy pl. egy kád, amire évek óta vágysz :)

-------------------------------------------------


Egy következő bejegyzésben hozok néhány YouTube csatornát, akik pozitívan hatottak rám.

Ti, hogy álltok a minimalista élethez, hová tartoztok?

-Rita


8 megjegyzés:

  1. Sajnos most úgy állok, hogy halmozok mindent. Hamarosan felállítok egy tervet és remélem sikerül a minimalista életbe visszacsöppenni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utóbbi pár hónapban, vagy már közel talán egy éve is nálam az a felállás, hogy tényleg csak a szükséges dolgokat veszem meg, főleg smink és testápolás terén, de a ruhákat is ide sorolom már. Amire még most is van, hogy kiadok az a cicák a háztartás (takarításhoz szükséges újdonságok, hogy vidáman teljen :D) illetve kaja. Sokkal több pénz marad már csak havi egy két rúzs-körömlakk-tusfürdő vagy lakásdekorációs vacak nem megvételéből, hogy teljesen felvillanyoz :)

      Törlés
  2. Jelenen pillanatban szó szerint káosz van körülöttem. Épp festés lesz a szobámban,szóval minden be van dobozolva. Hamarosan költözöm is vissza a koleszba, akkor ismét pakolni kell. Épp azon gondolkodtam, hogy mi legyen a sok felesleges dologgal. Az biztos, hogy nagyon sok dolgot nem fogok megtartani.
    Köszi ezt a bejegyzést, hasznos volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindent tartogattam, hogy jó lesz ez még valamire. De lassan már minden ilyet kidobtam, régi félpár zoknit, ékszert, vagy bármit ami sérült, és tudom úgy sem javítom meg. Annyira nincs hely ezeknek a hülyeségeknek, és amúgy is csak lehúzzák az ember kedvét, még több amit takarítani, vagy pakolgatni kell :) Örülök, ha tetszett!

      Törlés
  3. Én elkezdtem. Hálisten én nem ragaszkodom tárgyakhoz, úgy hogy könnyen fog menni, viszont hajlamos vagyok örömszerzés miatt időnként vásárolni. Ezen változtatni kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ez nálam is nagy gond, hogy úgy érzem, hogy ha megveszem azt a körömlakkot, vagy hasonlót, akkor mennyire jó lesz nekem, és majd attól boldog leszek. Ha az ember boldog sikeres, nem kell hogy ezt még nyugtázza egy felesleges új vacakkal. Ha pedig nem minden van a helyén, és kicsit szomorúak is vagyunk azon biztosan nem fog segíteni ha veszünk valami vackot :)

      Törlés
  4. Amikor kicsi voltam, édesanyám minden évben kihajigálta a számomra még értékesnek vélt dolgokat, legyen az egy betelt füzet , amiben kincsek lapultak vagy ruhák, amikhez érzelmi szálak fűztek. Aztán, amikor kirepültem a fészekből, saját otthont teremtettem magamnak, arra gondoltam, hogy ez az , itt az én időm, most már annyi vackom lehet, amennyit nem szégyenlek. Egy másfél szobás panel lakásban igencsak nehézkesen fértünk ketten, majd ,amikor egy nagyobbacska családi házat vettünk a férjemmel nemrégiben, kerti tárolókkal, mintha elszaladt volna velem (velünk) a ló. Most,hogy egy egész szobát neveztünk ki gardróbnak, döbbentem csak rá, hogy tényleg annyi hülyeséget tartogattam, amire rá sem nézek, és őszintén szólva nem is szívesen pakolom be a szép új szekrénybe. Így most ez a bejegyzés abszolút inspirálóan hatott rám :)
    Tulajdonképpen pl. a régi képkeretekkel, belegondolva az a problémám, hogy valakinek jó lenne, eladni nem érné meg, de odaadni sem tudom, mert pl. ajándéknak elég gyatra, ingyen meg lehet a szívükre vennék,hogy vackokat sózok rájuk :D De be kell látnom, ideje véget vetni ennek. Szuper bejegyzés volt!

    VálaszTörlés
  5. Szerencsére én (már) nem ragaszkodok a tárgyakhoz, könnyen kiselejtezem a felesleges dolgokat. A spórolást viszont talán néha még túlzásba is viszem és nehezen vásárolok magamnak új dolgot, még ha szükségem is van rá, nagyon meggondolom :)

    VálaszTörlés