Cicakalandok - Mit esznek a cicusok?

Gondoltam hozok egy kiskedvences témát, ha már úgyis régen volt bejegyzés a cicuskákról. Első ilyen témaként a cicák egyik kedvenc tevékenységéről, az étkezésről írok. Ha kíváncsiak vagytok, hogy a mi szobatigriseink mit, mennyit és honnan esznek, akkor tartsatok velem :)


Először is had mutassam be nektek a két jómadarat. Lehet emlékeztek rájuk még régebbi bejegyzésekből, de ha nem, akkor: a szürke kandúr (ivartalanított) Luna,  a vörös angyalka pedig  Lincoln (nőstény). A neveken ne lepődjetek meg :)

Mielőtt ide kerültek volna, sokat olvasgattam arról, hogy mit is érdemes a cicáknak adni enni, mi az, ami nem szemét, és van benne tápanyag. Így rögtön tudtam, hogy vannak olyan dolgok melyeknek nincs helyük a cica ételében. Ilyen pl. a só, cukor, túl sok gabona, színezékek és sok-sok más felesleges adalékanyag, amit jobb elkerülni.
Első alkalommal a helyi állatoknak szánt üzletbe mentünk, ahol be is szereztük az első találkozáshoz szükséges dolgokat. Egy kis snack, játék, nyakörv, kaja, edénykék, szárazeledel. Rögtön egy tízesünkbe fájt, de nem vettünk sok mindent. És itt még szállítónk sem volt. Addig-addig nézelődtem a neten, hogy rátaláltam a http://www.zooplus.hu/ weboldalra, ahol rengeteg macska (és más állat) terméket, ételt, kiegészítőket lehet kapni. Nem állok velük semmilyen kapcsolatban, de minden szempontból elégedett vagyok velük. 


Okok, melyek miatt szeretek online vásárolni a cicáknak: nem kell cipekednem, a futár vagy kedvesen (vagy kevésbé kedvesen) felhozza az emeletre a termékeket. Ha kedves, akkor én ezt honorálni szoktam, mert nekem megéri, hogy nem én hozok fel 50 kilót. Van időm átnézni a kínálatot, utána tudok olvasni. Bármikor vásárolhatok, nincsenek korlátok, hogy bezár a bolt. Minden hónapban egyszer rendelünk, és ilyenkor az egész havi adagot, vagy kicsit többet lerendelem. A webshop kedvezményeket nyújt, kuponokat, ajándékokat, illetve pontgyűjtés is van, amit egy külön felületet feltudok használni, érdekes dolgokra (snack, alom, edények, táska stb.).
Tehát számomra nagyon pozitív a vásárlás ezen formája.

Most pedig szeretném megmutatni a  cicáink kedvencét :)

Snackek 

Néha-néha ők is bizony kapnak egy-egy finom falatot, vitamint és szőroldót, amiket előszeretettel falnak. Ezt is a Zooplustól szoktam rendelni, általában a pontokból, de magamtól is szoktam választani főleg malátás, vitaminos, halas vagy füves (búzafű) darabokat. Van, hogy a dm-ben is veszek egy-egy darabot, ezt is szeretik, de a minősége, összetétele nem a legjobb, ami kapható :)


Snack gyanánt sokszor kapnak búzafüvet, főleg ezt a hydro gras változatot, amiben homok, föld helyett kis vízszívó elemek vannak, melyek megdagadnak és nem koszolnak a lakásban, ha a cica szétszedi. A Gim Cat termékeket nagyon szeretjük, sokat vásárolunk belőlük. Gim Cat lazacos paszta az egyik kedvencük. Maláta paszta pedig szőroldás gyanánt van, hiszen a bundájuk olyan sűrű és hosszú, hogy ez elengedhetetlen nekik :) Rágórúd szintén gyakori vendég.


Macska mentát sokszor kapunk a kaparós bútorokhoz, amiket elszoktam tenni. Havonta egy két alkalommal szoktunk nekik belőle leszórni, csak a móka kedvéért. Ilyenkor a földön pörögnek, nyúlnak ide oda :) 

Étkezések 

A mi közel egyéves cicáink naponta kétszer kapnak enni, reggel és este. Mindig más időpontban, hogy még véletlenül se szokjanak rá arra, hogy minket hétvégén felébresszenek (bár ha akarják megteszik, de nem a kaja miatt). Tehát reggel és este kapnak enni, általában nedves tápot. Szárazat csak nagyon ritkán kapnak, abból is a lehető legjobbat amit megengedhetünk magunknak. Naponta többször kapnak friss vizet, de nem nagyon rajonganak érte, ezért szeretnénk egy cica itatót beszerezni, ami talán felhívja a figyelmüket :) Néha napján kapnak laktózmentes tejet, joghurtot, túrót, sajtot, egy kevés sonkát stb. Házi kosztot nem szoktak kapni :)


Életünk első cicás vásárlása, ami után rájöttünk, olcsóbban is lehet :D


Kedvenc termékeink márkáink

Nedves tápok 

Greenwoods vegyes csomag egy prémium kategória, gyönyörű, nagy húsdarabokkal, amiket a cicák imádnak. Finom az illata és nagyszerű az összetétele. A vegyes csomagban csirkés, tonhalas, csirkés sajtos, tonhalas garnélás változatok vannak. A Bozita márka volt az első, amit kipróbáltunk a Zooplustól. Először nagyon szerették a cicák, hiszen egy jobb minőség eledelről van szó mint amit a legtöbb szupermárket kínál, de többször előfordult, hogy az adagjukat nem fejezték be. Almo Nature szintén egy nagy kedvenc, a minőségibb darabok-változatok egy kicsit borsosak, de a cicák imádják. A Feringa márkát is próbáltuk, de nem nagy sikerrel. Sajnos az állaga, a kinézete sem volt túl bizalomgerjesztő.


Néhány változat...

Jelenleg pedig a Cosma Thai aszpikos darabjait, változatait teszteljük. Egy olcsóbb, de minőségi ételről van szó, aminek a kilós ára olyan 1600-1800 körül mozog. Egyenlőre vegyes a fogadtatás, Luna szereti, Lincoln pedig elfogadja, de nem a kedvence :) A Cosma mellett van itthon Bozita hosszúszőrű macskáknak kifejlesztett nedves tápja, Almo Nature tonhalas változata, illetve többféle szárazeledel.

Száraz eledelből mindig másfélét szoktam rendelni. A prémium változatokból, a két macskának egy két kilós zacskó nekünk 2 hónapra elegendő, aminek az ára olyan 6000 forint körül mozog (ennél lehet sokkal drágábbat is venni).

Száraz tápok 

Acana az egyik nagy kedvenc volt, amerikai márka. Már az illata, leírása is nagyon-nagyon pozitív volt, a cicák is nagy örömmel ropogtatták. A Taste of Wild egy szintén prémium márka, amerikai darab. Apró darabos, kellemes illatú, a cicák szerették nagyon (még most is van belőle, sőt a tesómék cicájának is ilyet adtam). Próbáltuk a Hill'st is, nem volt rossz, de nem is rajongtak érte nagyon a cicák. A Bozitát is próbálták, szerették, de sajnos nem volt jó az emésztőrendszerüknek, így azt nem fejezték be.

Jelenleg pedig a maradék Taste of Wild mellett egy újdonságot, a Greenwoods szárazeledeleit kapták. 3-as vegyes csomagban kapható, még csak pár szemet kaptak belőle, de számomra eddig pozitív a termék.


Ezektől a tápoktól a cicáink szőre, fogai, szemük nagyszerű állapotban van. Az állatorvos rendszeresen látja őket, és sok-sok dicséretet kapnak. Luna közel 5 kiló, nagyon nagy cica, míg Lincoln 3,5 kiló, de átlagos cicáktól nagyobb termetűek. Naponta körülbelül 140-200 gramm nedves tápot kapnak fejenként, két részre elosztva, vagy pedig 100-125 gramm nedveset és 35 gramm szárazat szintén elosztva. Néha kapnak pár snacket, vitamint, tejet vagy pár falat sajtot :) Nem kuncsorognak az asztalnál, nem is szabad nekik, de pl. a joghurtok fóliáit egy kis maradékkal a tetején megszokták kapni.


Visszatérve a szeretett webshopra... Nagyon tetszik a pontgyűjtés, amiből már nagyon sok mindent, vettem "ingyen", egy-egy tálkát, vagy snacket. Sokszor vannak kedvezmények, pl. 10000 felett ajándék füzet, vagy bevásárlótáska és ehhez hasonló dolgok :) 15000 forint felett ingyenes a kiszállítás, amit mi minden esetben elszoktunk érni, hiszen egy havi étkezésük, alommal együtt, snackel, kaparós bútorral, nagyjából 25 - 30000 forint körül szokott mozogni. 

Persze erre lehet mondani, hogy nagy összeg és, hogy másik ennyit nem költenének a macskákra, mi is megkaptuk ezt. De amíg én nem szólok senkinek, hogy mire költi a pénzét, addig én ezt szintén elvárom. Nem fogok felsorolni kifogásokat, hogy pl. nem dohányzom, vagy nem veszek dizájner cuccokat, mert nem érdekel. A macskákat mi akartuk, mi szerettük volna, hogy ketten legyenek és tisztában is voltunk a költségekkel. 

A bejegyzést azoknak írtam, akik szintén fontosnak tartják, azt, hogy mit eszik a macskájuk, fontos nekik, a felelős macskatartás, a rendszeres állatorvos látogatás, ivartalanítás, védőoltások stb. Mindenki véleményét, pénztárcáját megértem. A webshoppban sok-sok kategóriában kaphatóak tápok, a bolti árak alatt, sok olcsó, de jobb minőségű termék is kapható, érdemes tehát mindenkinek megnézni az oldalt :) Én nagyon szeretek ott nézelődni.

----------------------------------


Remélem tudtam egy két újdonságot mutatni, vagy egy-egy új terméket bemutatni. A következő bejegyzésben kedvenc cicás termékeimről (pl. fésű, alom) fogok írni.


Ti honnan vásároltok a kis kedvenceiteknek? Mennyire nézitek meg, mit tartalmaz a macska, vagy kutyatáp?



-Rita

6 megjegyzés:

  1. jajj de jó, hogy írtál erről az oldalról ^_^ végig fogom böngészni a tengerimalac kínálatot. öröm volt olvasni, hogy ennyire odafigyelsz az étkezésükre. én is mindig figyelem, hogy a lehető legjobban kapja

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök ha tetszett, az oldal pedig tényleg jó :)

      Törlés
  2. Annyira szeretnék egy fekete cicát, de 3 kutyus mellett elképzelhetetlennek tűnik a dolog. :D
    Nagyon aranyosak, és a neveken jót nevettem😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi hát igen, mikor kicsik voltak azt mondták, hogy pont fordítva vannak, de az állatorvos elmondta, hogy nem nem, a vörös meglepően lány (ritka a vörös lány macska) így furcsa helyzetben de így lettek "anyakönyvezve" :D Igen hát a 3 kutyus kicsit erős tényező egy cicához :P

      Törlés