Házi vaníliajégkrém - jégkrémkészítő nélkül!


Már nagyon régóta készítek otthon jégkémeket, fagyikat, és sok más hűsítő finomságot. Mindig is szerettem volna, egy tejszínes, vaníliás változatot kipróbálni, ami kellemesen krémes, és nem lesz jégkristályos. A youtubeon böngészgetve akadtam egy nagyon egyszerű és gyors receptre. Minden alapanyagot megvettem, és még egy extra kis fagylajt kanalat is.

Hozzávalók:

500 ml 30%-os tejszín 
1 konzerv (vagy két tubusos) sűrített tej 
1 vanília kikapart magja, vagy vanília kivonat 
1-2 evőkanál alkohol (valamilyen likőr, whisky vagy valami semleges ízű)

+ extra hozzávalónak egy kis kekszet, vagy mint én csokis sütit dobáltam bele, nagyon feldobja ez az eltérő textúra a végeredményt 

Elkészítés:

A behűtött tejszínt habbá verem, majd a vaníliát, alkoholt és a sűrített tejet is hozzákeverem. És igen a vanília fagylajt kb ennyi lenne, ha mást nem akarunk beletenni, akkor mehet is a fagyasztóba. Nem kell kevergetni, hagyni kell, hogy 4-6 óra alatt teljesen megfagyjon. Ha kész akkor fogyasztás előtt 10 perccel érdemes kivenni, így csodás gombócokat lehet belőle szedni.

Selymes és krémes a végeredmény, egyáltalán nem lesz szilánkos és jégkristályos, mint sok más házi jégkrémnél. Az én ízlésemnek egy picit édes lett, így legközelebb csökkentem a sűrített tejet, esetleg emelem a tejszín mennyiségét.


Legközelebb csokoládés változatot készítek, de azt hiszem ezt az alap ízt nagyon jó lehet kombinálni más kiegészítőkkel is. Valami finom gyümölcsös résszel, esetleg sós karamellával :D


Mint mondtam, nekem egy picit édes volt, ezért egy gyors ribizli szósszal tálaltam



Sokan kérdezhetnék, de minek otthon készíteni, mikor a boltokban ott áll halomra a sok jégrém. Őszintén megmondom, hogy árban ugyan ott vagyunk mintha vennénk egy közepes árú jégkrémet, de a minősége meg sem közelíti a házi változatot. Azokban rengeteg adalékanyag, és valódi tejszín vagy vanília csak minimális mennyiségben akad.


Kíváncsi vagyok, hogy ti szoktatok e otthon készíteni jégkrémet?
Melyik a kedvenc ízű változatotok?


-Rita

8 megjegyzés:

  1. Még sosem készítettem házi jégkrémet (habár én eleve nem vagyok az a tipikus dobozos fagyis típus), de ez a recept annyira tetszik *-* Pláne így, hogy van benne valami plusz. Én tuti kekszet raknék bele - hmm, már el is képzeltem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma a boltban láttam épp oreot, magában nem szeretem de szerintem ebben a fagyiban az is tökre jó lenne :) Egy kisebb csomag pedig csak pár 100 forint, így pedig egy különleges de olcsó fagyit készíthetünk :)

      Törlés
  2. Óó de gusztán néz ki, biztos isteni finom volt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Picit édes, de legközelebb nem teszek bele ennyi sűrített tejet, de az állaga nagyon jó :)

      Törlés
  3. A sűrített tej miatt picit ódzkodtam ezektől a fagyireceptektől (több helyen is olvastam hasonló verziót), de annnnnyira gusztán néz ki, hogy nem fogok tudni ellenállni és elkészítem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp ma készítek egy másik fajtát amibe mascarpone kell a sűrített tej helyett, valamint cukor (de ez lehet akár méz vagy más édesítő is). Szerintem napokon belül azzal a recepttel is jelentkezek ha jó lesz :D

      Törlés
  4. De jó! Na lehet kipróbálom majd egyszer! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ha van otthon behűtött tejszín, mert akkor kb 5-10 perc alatt készül el, én most gyümölcsöt is teszek bele, ha így is működik és nem lesz túl kemény akkor nagyon örülök :)

      Törlés