Ricotta Brownie muffin - recept!

Itt a már beharangozott fincsi muffin recept, amiben az a jó, hogy egészségesebb mint a legtöbb sütemény és pillanatok alatt elkészül. Nem vagyok nagy rajongója a sima muffinoknak, szeretem amiben van "valami" gyümi, étcsokoládé vagy pl dió. Ezért is örültem amikor ráakadtam erre a receptre, átalakítottam és máris készen volt a finom, szaftos és kellemesen friss ízű muffin.


Recept pontosan 12 darabhoz:

A recepthez én egy cup mércét használtam, ami szerintem az egyik legjobb módja a sütésnek. Akinek még nincs az használhat egy 2,5 decis bögrét, kb ugyan az lesz a végeredmény. De egyébként ez a mérce ma már nagyon olcsón, pár száz forintért beszerezhető :)

Ricottás rész:

-1 doboz ricotta
-1 tojás
-1 vanília magja (én kihagytam egyszer úgy is finom volt)
-1 bio citrom héja és leve 
-1 csipet só 
-1 ek zabliszt 
-1/4 cup-bögre étcsokoládé apró kockákra vágva 

A ricottát egy edénybe átrakom, minden más összetevőt hozzárakok és jól összekeverem. És ennyi volt a fehér rész.

Brownie rész:

-1 egész és egy 1/2 cup-bögre zabliszt, kókuszliszt, rizsliszt, sima liszt ki mit szokott használni 
-1/3 cup-bögre kakaópor 
- Kiskanál szódabikarbóna 
-1 csipet só 
-1 ek ecet 
-1/2 cup-bögre vaj, kókuszzsír vagy akár almaszósz 
-1/2 cup-bögre tej, kókusztej ki mit használ 
-1 tojás 
-1/2 bögre nádcukor, méz, datolya szirup (itt mindenki maga döntheti el, hogy mit használ)
-1/3 bögre étcsokoládé apró kockákra vágva

A lisztes részt (minden, ami száraz összetevő) összekeverem. Ezután a tojást az édesítővel, valamint a tejjel elkeverem, hozzáadom az olvasztott vajat, vagy kókuszzsírt, valamint az ecetet (segít a szódabikarbónának, így szépen megemelkedik). Ezután a száraz részt a nedveshez adom és csomómentesre keverem, ez pár mozdulat. A sütőt ez idő alatt előmelegítjük 180 fokra. Egy muffin sütőpapírral kibélelünk és először a brownie részt mérem bele a kapszlikba, nem szabad túl sokat mert kell hely a fehér ricottás részhez is :) Szépen eloszlatom a brownie részt pontosan 12 kapszlit kell hogy háromnegyedéig megtöltsön. Ezután evőkanállal rámérem a fehér részt. Egy kanál végével vagy késsel néhány mozdulattal megkeverem a muffinok tetejét, így egy szép márványos hatást kapunk. Mehet az előmelegített sütőben és 20-25 percig sütjük. Szépen megemelkedik.

Szerintem nagyon finom a végeredmény, nem túl édes, a keserű étcsokoládé a frissítő citromos ricottával nagyon jó összhatásban van. Tetszik, hogy még másnap is puha (sőt nekem akkor sokkal finomabb volt mint melegen). A teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően laktató, és akár reggelinek is megfelelő lehet. Lehet kísérletezni, hogy melyik liszttel és édesítővel milyen a végeredmény. Én már többször csináltam mindig máshogy, de finom volt. A kedvencem a teljes kiőrlésű tönkölyliszt és nádcukor keveréke, így egy muffinba kb egy kk cukor jutott, ami szerintem nem vészes :)





A papír könnyen leválik, aminek én nagyon örülök, mert sokszor úgy kell szenvedni, hogy leimádkozzuk a papírt, és sok fincsi rész pedig nem is jön le.


Remélem tetszett a recept, próbáljátok ki :)



-Rita 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, egyszer biztos kipróbálom ezt a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sokszor van itthon ricotta és egyszer féltem, hogy tönkre megy így muszáj volt valamibe beletennem, így akadtam az eredeti receptre, de nem volt hozzá mindenem ezért átírtam kicsit :D

      Törlés
  2. Rita, rólad mindig az jut elsőre eszembe, hogy tökéletes háziasszony vagy! Nagyon guszta a muffin!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de cuki vagy, hát azért ezt nem mondanám, főleg esténként amik már a fenének sincs kedve mosogatni :DD

      Törlés
  3. Olyan kis szépek és biztos finomak is :) Ki fogom majd próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes csekkolni mert nem túl édes és de még csokis finomság, a férfi népnek is bejön általában :)

      Törlés