Háztartási tippek - ecetes felülettisztító, fillérekből!

Egy nagyon gyors, és egyszerű praktikát hoztam most nektek. Semmi közöm az ötlethez, már vagy ezer helyen láttam, hallottam róla, de gondolom itt is megosztom veletek, hátha másnak még jól jöhet ez az információ.

Mindig is utáltam az erős vegyszereket, de amióta tudatosan kerülöm őket, egyre jobban megfogyatkozott az otthoni készlet, amivel mosni, mosogatni vagy tisztítani lehet. Régebben vettem pár natúr tisztítót, ami a környezetre és az egészségre sem ártalmas, de elég drágának és ahhoz képest nem elég hatékonynak éreztem őket. Így otthoni praktikák után néztem, amikor is az egyik "kedvencem", az ecet került előtérbe. Annyira sokoldalú, egészséges és olcsó alapanyagról van szó, hogy még azt is megbocsájtom neki, hogy olyan de olyan büdi, hogy néha vetekszik egyes vegyszerek illatával, de legalább tudjuk, hogy nem ártalmas, és pár perc alatt el is illan.


A konyhában, a fürdőszobában de bármilyen más területen is használható ez a felülettisztító. Vízkőoldó, fertőtlenítő, zsírtalanító. Szeretem a konyhát a munkafolyamat után átfújni és gyorsan letörölni, ugyan ez a folyamat a fürdőszobában is jól működik. 2-3 naponta végig fújom a szanitereket és a csempét, ha makacs a szennyeződés szódabikarbónát is bevetek (de ilyen sűrű használat mellett nincs is ideje kialakulni makacs vízkőnek).




Recept: 10-20 %-os ecetet egy spriccelős flakonba töltök (akár fele fele arányban lehet desztillált vízzel is keverni) majd pedig ebbe teszek egy-két evőkanál vodkát, igen vodkát vagy bármi más tiszta alkohol is megteszi, mert ebben fog az illóolaj elkeveredni :) Elhagyható, de akkor minden használat előtt rázzátok fel. Majd pedig az általunk választott illóolajokból cseppentsünk a keverékbe. Én egy fertőtlenítő hatású levendulát valamint egy frissítő édes narancsillóolajat használtam, nem kell sok, csak pár csepp :)



Ha kész a keverék lehet is takarítani, én hetente kéthetente készítek egy 3 decis flakonnal.

Nagyon olcsó, hiszen az ecet literje 120 forint körül van, az illóolajoknak csak minimális része kell, így az egész üvegcse akár évekre is elegendő lehet (persze a lejáratra figyelni kell) valamint a vodka sem túl drága, főleg hogy, csak néhány evőkanál kell belőle.


--------------------------------------------------



Kíváncsi vagyok ti mit használtok? Mi a véleményetek a házi, természetes módszerekről?



-Rita

2 megjegyzés:

  1. Az ecet tényleg nagyon hasznos, hűtőt például kizárólag ecetes vízzel takarítunk :) a konyhai mosogató szélét néha a maradék citrommal töröljük át, elvilg vízkő ellen az is jót tesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is azzal takarítjuk, sőt kb mindent :D A citromot, mivel biot veszek így kb mindenestől elfogyasztjuk, sok limonádét iszunk, a héját pedig mindig elhasználom, így nem marad belőle semmi, de tényleg jó az is vízkőre, és az illata sem olyan erős :)

      Törlés