Háztartási tippek - hogyan és mivel takarítok?!

Sziasztok! A mostani bejegyzés azokat fogja jobban érdekelni, akik külön élnek és saját háztartást vezetnek, de azoknak is hasznos lehet, akik az otthoni (családi) házban szeretnének egy kicsit besegíteni :)

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nagyon szeretek takarítani. Otthon, a saját kis házamban... nem másoknál :) Szóval, a nagy takarítási szenvedélyeimet én általában próbálom minél természetesebb anyagokkal megoldani, így a több éves tapasztalatomat most szeretném megosztani veletek, hátha másnak is jól jön!



Először is szeretném bemutatni azt a néhány terméket és eszközt, amit én nap mint nap használok, valamint néhány felhasználási tippet is mellékelek!
1.Ecet 

Az egyik legnagyszerűbb anyag, amit a háztartásban használhatunk az nem más, mint az ecet. Szuper vízkőoldó, fertőtlenítő, penésztelenítő, öblítő helyett puhítja a ruhákat. Havonta 2 üveggel használok el belőle a háztartásban, ennek az ára nem haladja meg a 300 forintot. Én öblítő helyett egy kevés természetes illóolajjal együtt használom. Fürdőszoba takarításnál is mindig ehhez nyúlok, ha a makacs vízkővel szeretnék leszámolni. Az ecet szuper barátságban van a szódabikarbónával, együtt egy olyan hatékony anyagot alkotnak, hogy minden makacs, zsíros szennyeződés pillanatok alatt eltűnik. Sütő edények, elsárgult műanyagok pedig pillanatok alatt lesznek csodaszépek.

2. Szódabikarbóna, vagy másként: szódabikbakbróna


Az ecetnél már említettem, hogy milyen szuper is a felhasználási lehetősége az ecettel kombinálva, de önmagában is nagyszerű. Először is legalapvetőbb funkciója, hogy a konyhában a sütési feladatoknál kiváltja a sütőport (ami kb. ugyan ez, csak plusz néhány felesleges összetevővel). A leégett edényeket könnyedén el lehet vele súrolni, fertőtlenít, szagtalanít (hűtőbe egy kis edénykébe tegyünk egy keveset és máris eltűnnek az ételszagok). Mosásnál is használhatjuk, fehér ruháknál nagyon jól jön a hatása. De akár gyomorpanaszok esetén egy kiskanál szódabikarbóna egy kis vízzel, kellemesen megnyugtatja a gyomrot.

3. Teafaolaj 



Egy univerzális anyag, csak úgy, mint az előző kettő társa. Fertőtlenít, gyulladáscsökkentő, baktérium és vírusölő. Használhatjuk kozmetikai célokra, de természetes a háztartás legtöbb szegletében bevethetjük. Ecetes felmosóvízbe téve, öblítő helyett az ecethez csepegtetve, felülettisztító folyadékot lehet vele készíteni, amivel a konyhai pultot könnyedén takaríthatjuk. Párologtathatjuk is, ami megfázásos időben jó baktériumölő, és a légzésben is segít. De még megannyi felhasználási területe ismert, így ajánlom, hogy minden háztartásban legyen egy ilyen kis csodaszer!

4. Mosószóda 

Már több mint egy éve csak ezt használom mosószer helyett, és azt kell mondanom, mind anyagilag mind természetbarát módon megérte váltani. Ez az egy év alatt 2 nagy zacskóval használtam el, aminek az ára 1200 forint volt. Azt hiszem, ez lenyűgöző. Mellé használtam egy-két maroknyi mosódiót, de nem tartottam olyan lenyűgözőnek, hogy ezentúl is használjam :) A mosószódából elég egy-két evőkanálnyi a mosóporos tartályba, ennyitől a ruhák szép tiszták lesznek. Persze azt tudni kell, hogy mi nem végzünk olyan munkát, ami miatt kifejezetten szükséges lenne ennél erősebb tisztítószerre. De a sok-sok konyharuha mind tisztán távozik a gépből, tehát ételmaradék, zsírfolt vagy más makacsabb szennyeződést is könnyedén felold és eltüntet. Egy enyhe szürkítő hatása van, így én fehér ruhákhoz és kényes anyagokhoz nem használom, ilyenkor inkább előveszem a mosódiót és a szódabikarbónát. A mosószóda áztatásra, takarítására is kiváló. 2 kiló kb. 600 forint, ami több hónapra elegendő.

5. Kedvenc takarítóeszközeim 


-Gumikesztyű. Annak ellenére, hogy ezek természetes anyagok, az ecet, esetleg a citromsav bizony képes a bőr felületét kiszárítani, és igen kellemetlen csípős-viszketős érzést ad, főleg ha hígítatlanul használjuk.

-Levendula illóolaj. Nem konkrétan eszköz, de ezt is ide sorolom, öblítő helyett, lakás illatosításra, fertőtlenítésre használom. Nyugtató, lazító, kellemes illata van. 

-Törlőruha. Nekem van egy spéci kedvenc fajtám, amiből pár havonta veszek egy csomaggal. Rossmannban lehet kapni, 4 darab 299 forint. Törlőruhának, ablaktisztáshoz, fürdőszoba takarításhoz tökéletes. Minden évszakban vannak egyedi aranyos mintái, amivel még vidámabbá teszik a takarítás folyamatát :)




Néhány extra tipp:

-Én csak fa vágódeszkát használok, a műanyaggal ellentétben, ezek a fa szerkezetéből adódóan öntisztulnak. Kb. minden munkafeladatra van egy egy deszkám, de hogy ezek sokáig szépek maradjanak, nem árt ha néhány dolgot tudnunk róluk. Soha ne áztassuk vízben őket, csak mossuk le a felületüket, majd töröljük szárazra. Ne tegyük meleg helyre a fát, például tűzhely közelébe, mert eldeformálódhat. Néhány hetente érdemes pár csepp olíva olajjal áttörölni a deszkákat, ez ápolja és vízhatlanná teszi a munkafelületet.

-Felületfertőtlenítő folyadékot is készíthetünk, amivel a mosogatót és a munkafelületeket könnyedén letisztíthatjuk főzés, mosogatás után. Egy-két deci desztillált vagy sima vízbe fél deci ecetet tegyünk, majd pedig pár csepp levendula illóolajat és teafaolajat vegyesen cseppentsünk a keverékbe. Felhasználás előtt rázzuk össze. A felületen hagyjuk hatni pár percig és töröljük szárazra. A mosogatón tovább is hagyhatjuk, megelőzi a kellemetlen szagokat, a baktériumok elszaporodását és eltávolítja a vízkövet. Akár a mosogatószivacsra, mosogató kefére is fújhatunk a nap végén. 

-A mosogatószivacsokat mindig jól csavarjuk ki, és soha ne hagyjunk benne vizet. Fertőtleníthetjük a fenti folyadékkal, de ha már hosszabb ideje használjuk akkor cseréljük le, és hagyjuk meg a koszosabb edények takarítására, az újat pedig a tisztább edények, tányérok poharak tisztására használjuk, így tovább marad ép a szivacs, mintha minden edényhez ugyan azt az egy darabot használnánk.

-Fürdés, tusolás után a a fürdőszobában lévő üveg és csempe felületet is érdemes lehet lefújni egy ecetes teafaolajas oldattal, így megkíméljük magunkat a súrolástól órákig tartó görnyedéstől.

-Elsárgult műanyag, vízköves vízforraló, vagy leéget edények legjobb segítsége az ecet vagy  a szódabikarbóna. A vízforralóba tegyünk pár deci ecetet és töltsük fel vízzel majd forraljuk fel. Az forraló csodaszép, vízkőmentes lesz. A forró ecetes vizet a wc tisztításához is használhatjuk, semmiképp se öntsük csak úgy ki a lefolyóba, mert nagyon hatékony a forró ecetes víz.

---------------------------------------------------------------------------

Én ezzel a 4-5 anyaggal a lakás minden területét makulátlanul ki tudom takarítani. Több funkciós termékek, olcsóak, környezet kímélőek. Sokkal jobban szeretek takarítani, amióta nem vegyszereket fújkálok és menekülök az ablakhoz, hogy végre levegőhöz jussak. Nem mondom, az ecet sem kellemes illatú, vagy pl. van aki nem kedveli a teafaolaj erős illatát, de ezek mégis csak természetes anyagok és az erős illatuk ellenére nem mérgezőek :) Szerintem a takarítás legtöbb részét kiváltottam ezekkel az anyagokkal, egyedül mosogatószerből használok egy közepesen környezetbarát fajtát, de sajnos a túl barát változatok egyáltalán nem váltak be, nem oldották az olajos, zsíros felületet, túl híg volt az állaguk és pár hét alatt elfogytak, valamint az ára is horribilis volt a normál változathoz képest.



Kíváncsi vagyok a ti takarítási szokásaitokra, miket használtok? Vannak jól bevált tippjeitek?



-Rita 

8 megjegyzés:

  1. Én még itthon élek, a fürdő, wc és a szobám az én dolgom, azt használom ami itthon van, szóval nem tudok sokat nyilatkozni a dologról. Mi egy ecetes tisztítót szoktunk venni, a százasban kapható, az is remekül működik, mindent lehoz, viszont még egyszer sem néztem meg mit tartalmaz még... : D

    az ecet nagyon jó akkor is, ha kisállat van a háznál. nekem tengerimalacom van, idős is már így akadnak néha gondok a hasmenéssel, meg hát a vizelet is tud színezni. a helyének a tálcás része fel van kockázva, recés, így remekül beleeszi magát a dolog. ilyenkor én is az ecetet hívom segítségül, öntök bele valamennyit meg engedek rá vizet és hagyom állni. átmosom kefével és olyan mintha új lenne : )

    VálaszTörlés
  2. Mennyire vagyok beteg, ha imádtam ezt a bejegyzést? Komolyan köszönöm! Most már fél éve feleségként tevékenykedem, és imádom vezetni a háztartást :) Ecetet, szódabikarbónát én is használok, de a többi tipp újdonság volt, amiket nagyon köszönök! :) Jó hogy írsz ilyenekről :)

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon szeretek takarítani! :) Otthon soha nem használtunk ecetet ilyen célokra, nem is tudtam, hogy lehet, viszont mióta Hollandiában élek már tudom, mert kb. mindenki veszi, mert jó és olcsó (kifejezetten takarításhoz való ecetet árulnak, nem tudom van-e különbség, talán erősebb?), én is nagyon szeretem :)

    Tetszik ez a tipped, hogy illóolajokat is használsz, majd kipróbálom! :) Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon praktikus bejegyzés!
    Az ecettel viszont nem vagyok kibékülve, annyira nem szeretem az illatát. Egyedül a sajá lakásomban a wc-ben és mosógéptisztításra tudom elképzelni/tolerálni, máshol nem.
    Mosódiónk volt nekünk is, de idővel abbamaradt a használata. Pedig ha jól tudom, többször is használható, így nem tudom miért adtuk fel ezt a szokást. De amikor majd saját háztartásom lesz, majd én is szeretné ennyire tudatos lenni, mint Te.

    VálaszTörlés
  5. Hasonlóan takarítok én is, kivéve a mosószódát. És pont olyan polcunk van, mint a képen, csak sokkal jobban megpakolva. A fa vágódeszka plusz előnye, hogy nem csúszkál rajta kés. Nekem van műanyag is, nem használom. Sajnos gumikesztyűt nem használok, pedig kellene.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszett ez a bejegyzés, a "szódabikbakbrónán" hangosan nevettem, nagyon jó fej vagy, hogy ezt beleírtad :D Próbálok én is természetes szerekkel takarítani, mert úgy vettem észre, hogy ezek sokkal hatásosabbak. A teafaolajat nem próbáltam még a háztartásban, de van egy ugyanilyen üveg itthon és a bőröm nem bírja, úgyhogy legalább el tudom használni. (Ugyanilyen lavórunk van :D :D :D )

    VálaszTörlés
  7. Imádtam ezt a bejegyzést és nagyon hasznos is volt! A férjem imádja az ecetet, én sajnos a szagától rosszul vagyok, de a hatása kétség kívül verhetetlen. És nagyon inspiráló a takarítás iránti szenvedélyed, még rám is átragadt, pedig én nem vagyok oda érte :P Ki tudja, talán neked köszönhetően megszeretem :P

    VálaszTörlés
  8. Nagyon hasznos poszt! A szódabikarbónáról három dolog jutott eszembe: anyukám szódabónának hívja, sokáig nem értettem, mit akar. :D A hangyák ellen is hatékony, nem mennek rá, ezért útjukat lehet vele állni. A harmadik pedig, hogy még gyerekként szörnyű gyomorfájás gyötört, és az én okos nővérem kitalálta, igyak szódabikarbónás vizet. Elég fura volt az íze... kiderült, hogy sütőporos vízzel itatott meg. :D
    A mosószódát ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik, amit írtál róla! ;)

    VálaszTörlés