Diy hófehér dekorációs gyurma!

Már tavaly is készítettem ebből a nagyszerű fehérre száradó gyurmából, ami pillanatok alatt elkészül, gyerekbarát, így óvodákba is nagyszerű foglakozást lehet belőle kihozni, vagy akármilyen gyerektársaságban!


Néhány összetevőből, és egy két különlegességből olyan nagyszerű díszeket készíthetünk, hogy nem győzzük kivárni a száradást, hogy végre használatba vehessék a a csillogó illatos darabokat! Bizony ám, mert én tettem bele egy adag aranycsillámport és pár csepp fahéjillóolajat 

A recept egyszerű:

2 cup (vagy bögre) szódabikarbóna 
1 cup kukoricakeményítő 
1 cup víz 


Extra 

Csillámpor, párcsepp illóolaj (óvatosan, mert gyerekeknél bőrirritációt okozhat, főleg a fahéj) kellemes narancsos fahéjas ünnepi illatokat keverhetünk ki, amivel feldobhatjuk a karácsonyfát, vagy ajándékkísérőként is használhatjuk!


Mindent kimérek egy olyan edénybe amit már nem használok olyan sűrűn, mert a kikevert masszát sűrűre kell főzni.



Extra ünnepi hangulatért, szórjunk bele egy kicsi (vagy sok) csillámport, hófehér, arany, ezüst vagy akár ezek keveréke is nagyon jól mutat a kiszáradt díszeken.



Pár csepp illóolaj 


Majd pedig jöhet a főzés, kb 10-15 perc alatt, eléri ezt az állagot, itt érdemes áttenni egy műanyag dobozba és letakarni egy konyharuhával, és hagyni, hogy kéz melegre hűljön. Ezután pedig jöhet a legizgalmasabb rész, a formázás. Ne felejtkezzünk meg az edényről sem, áztassuk be, és ha kell ecetet forraljunk benne, hogy tökéletesen tiszta legyen.


A kész gyurmát, sütőpapíron formázzuk, és mindent alaposan mossunk el utána, hiszen az olaj és a csillámpor nem a legfinomabb ínyencségek egyike... Ha nagyon száraznak érezzük, akkor nedves kézzel gyúrjuk át, ha nagyon ragadna akkor pedig kukoricakeményítőn tudjuk kinyújtani a gyurmát.


Körülbelül 0,5 centi vastagra nyújtott tésztával dolgozzunk, ennél vékonyabb könnyen törik, a vastagabb pedig nehezen szárad meg. Ne felejtkezzünk meg a lyukakról amik segítségével könnyen felakaszthatjuk a fára, vagy az ajándékokra kötözhetjük a segítségükkel.


Sütőpapírra tegyük a megformázott darabokat, és hagyjuk pár napig száradni őket, naponta forgassuk meg őket óvatosan az egyenletes száradásért. 

A gyurmák felületét, akár sütipecsételővel, csipkével vagy más mintás dologgal is díszíthetjük, hogy még különlegesebb legyen.


Én viszont hófehéren hagytam őket, nem festegettem, mert bizony azt is lehet, akrilfestékkel nyugodtan kipingálhatjuk a kiszáradt díszeket, vagy akár névre szóló kis ajándékkísérőket is készíthetünk belőlük, nem csak az ünnepekre hanem az éve minden napján!


Egy kis inspiráció 



Használatban a kis szarvas piros szalaggal, ennél egyszerűbb, olcsóbb és ünnepibb ajándéksíérőt találni sem lehet :)


Remélem sokan kipróbáljátok. 



Ti szeretitek a hasonló kreatív megoldásokat?



-Rita

15 megjegyzés:

  1. Hihetetlen, hogy mikre van időd és milyen kreatív vagy - egy élmény lehet tőled ajándékot kapni, ha mindent ilyen kreatívan díszítesz :) És személy szerint én jobban is szeretem az ilyesmit, mert ebben tényleg benne van az illető szíve-lelke. Nagyon tetszik az ötlet!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a "receptet" tavaly találtam, idén így szeretnék karácsonyfadíszeket csinálni a fára :)

    VálaszTörlés
  3. Ezek nagyon szépek :) Tavaly decemberben is találkoztam már valahol hasonlóval, de most olyan szépek ezek a képek, hogy tuti megcsinálom. :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet és mutatós is :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyszerű ötletek, és annyira jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  6. nagyon jóó!! ki fogom próbálni én is szerintem : )) nagyon feldobja az ajándékot!!

    VálaszTörlés
  7. Te hol vettel nagy kiszerelesben szodabikarbonat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én igaz Szerbiában vettem 300 forintért kb, de nagyon sok ilyen bio boltban is van, mit takarítószer árulják. Sőt Szegeden a cukrászkellékesben is van! Online boltokban is sok helyen kapni, fél egykilós kiszerelésben nagyon kedvező áron!

      Törlés
  8. Hol lehet kapni nagy szódabikarbónát? Vagy hány kis tasak kell? Mindenképp kipróbálom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kis tasakos nem éri meg, mert nagyon drága lenne. De kilós kiszerelésben nem több mint 500-600 forint általában. Linkelek pár oldalt ahol elérhető:http://www.zoldbolt.hu/haztartasi-tisztitoszerek/egyeb-tisztitok/szodabikarbona.html, http://bionom.hu/biobolt/kozmetikumok-hazilag/agyagok-poranyagok/szodabikarbona-zold-zug.html

      Törlés
  9. Ilyet már én is szerettem volna csinálni, de most, hogy hoztál egy teljes leírást, végre tényleg el is fogom tudni készíteni! :) Köszi érte! Viszont 1-2 kérdésem lenne:
    1. Pontosan mekkora mennyiséget takar az egy bögre? 200-250ml? És ebből mennyit tudtál készíteni, a képen láthatóakat?
    2. A rénszarvasos kiszúrót honnan lehet beszerezni? *.* Olyan cuki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bögre mérete nem számít de az arányokat tartsd be, mert úgy jut mindenből a kellő mennyiség bele. Én a képen látható kis eszközzel mértem amire a recept is íródott, de egy bögrével is ki lehet mérni. Több mint 50 darab vegyes méretű figura jön ki ennyiből, ha olyan 0,5 centire van nyújtva az anyag. A nem használt maradékot a hűtőben lehet több hétig tárolni, viszont ha sokáig ott van és kiszárad akkor egy kis vizes kézzel való átgyúrás segít, ha pedig nagyon törne morzsálódna, akkor sajnos újat kell csinálni. A kiszúró pedig az ikeából van 1000 ft körül van a csomag, amiben több darab kiszúró is van.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! :) Sejtettem, hogy az arány lesz a fontos, de így a biztos. :) 50 db, huh az nem kevés! :D

      Törlés