Sütőtökös Granola - recept!

Picit még odébb van a sütőtök szezon, de elhoztam nektek ezt a receptet, hogy még időben jussatok az információhoz. A képek még tavaly októberben készültek, mondtam én mindig, hogy szorgosan fotózok, hátha egyszer jó lesz valamire elven :)


Fázisfotókat is hoztam, de a recept nagyon egyszerű és jól változtatható kedvünk szerint!

Recept!

3 bögre zabpehely (nagy szemű)
5 evőkanál kókuszvaj 
1 kk fahéj 
1 marék kókusz (elhagyható én szeretem)
1 marék vegyes csonthéjas (mandula, mogyoró stb)
1 marék vegyes mag (lenmag, chia mag)
1 csipet só 
1 bögre sütőtök pürésítve (és édesítve, ki mivel szereti nálam méz) 


1 bögre édesített sütőtökpürét az 5 evőkanál kókuszvajjal elkeverek 


Mehet bele a kimért kókusz 


Különböző fűszerek és ízesítők, fahéj, vanília, karadmom, bio citrom vagy narancs héja 


Ha az alap ízt kikevertük mehet bele a zabpehely és az egészet összedolgozzuk 


Picit ragacsos, nedves állagot kell elérnünk, ha nagyon nedves akkor mehet még bele egy fél bögre zabpehely, ha pedig száraz akkor egy nagyon kevés víz, a lényege hogy összeálljon, utána pedig elfog párologni.. Itt mehet bele egy csipet só


Kedvenc kiegészítőinket most tehetjük bele (magok, csonthéjasok) (kivétel vörös áfonya, csokoládé mert ezeket csak a sütés végén, mert ugye a csokoládé elolvad a vörös áfonya pedig nagyon hamar megég)


Egy sütőpapíros tepsin vékonyan eloszlatom, a lényeg hogy szétszórva legyenek, mert csak így tud ropogósra megsülni, ha kicsi a tepsi akkor egyszerre csak fél adagot süssünk.

180 fokos sütőben sütjük, úgy hogy az sütőajtót egy hőállókanállal kitámasztjuk, hogy a gőz távozni tudjon, 5-10 percenként ellenőrizzük, és átkeverjük, hogy minden oldalt jól megpiruljon, ha nagyon sül akkor vissza kell venni a hőfokot, ha pedig még mindig nedves és ragadós, akkor egy kicsit feljebb állítani... Amikor kész és jónak ítéljük, kivesszük és a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert máskülönben összeizzadják egymást ha dobozba tennénk. 1 óra múlva egy zárható dobozba, vagy nagy befőttesüvegbe tesszük, hozzáadhatjuk kedvenc aszalt gyümölcseinket esetleg valamilyen magas kakaótartalmú étcsokoládét (lidlben, aldiban nagyon jók vannak).

Ez az adag 2 személyre 1 hétig elegendő reggelire. Én joghurtra szoktam belőle egy marékkal szórni, vagy pedig tejbe áztatni egy keveset, és valamilyen gyümölccsel kiegészíteni. Az íze édeskés kellemes, nem túl zavaró, még azoknak sem akik egyébként nem kedvelik a sütőtököt (bár szerintem ők is inkább az állaga mintsem az íze miatt)


Remélem kipróbáljátok :) Nagyon sok különböző granola recept van még az interneten ami arra vár, hogy kipróbáljam!


Ti mit szoktatok reggelizni?


-Rita

4 megjegyzés:

  1. Ha nem felejtem el, mindenképpen kipróbálom. (el is mentem gyorsan)
    Én nagyon szeretem a sütőtököt. :)

    VálaszTörlés
  2. sütőtök helyett mit javasolnál?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alma, körte, banán ezek nagyon jók, nekem beváltak, mert kellemesen rezhető az aromájuk és adnak egy kis édes ízt. De akár más gyümölcs pürével is készülhet. Van olyan recept ahol gyümölcspüré helyett mogyoróvajat, mandulavajat használnak ez egy picit drágább változat, de ha lesz itthon egy kis felesleges mogyoróvaj kifogom próbálni és hozok arról is receptet :) De pl eltudnék képzelni egy ananászos kókuszos trópusi változatot is... :)

      Törlés
    2. szupii köszönöm:) nem vagyok ilyen kísérletezős típus még ezért eszembe se jutott hogy ilyen alapvető gyümikkel is működhet:)

      Törlés