Őszi lakásillatosítás természetesen - forralós potpourri!

Olyan sok, érdekes és számomra eddig ismeretlen technikával és tippekkel ismerkedtem meg a neten, hogy gondoltam kipróbálok néhányat és veletek is megosztom..

És mivel írtam, hogy szeretnék egy kicsit ráhangolódni az őszre, és ezeket bejegyzések formájában megörökíteni, így fogadjátok szeretettel ezt az olcsó és természetese lakásillatosító módszert.

Gondolom a legtöbben mint én is, egyszerűen meggyújtunk egy illatos gyertyát, esetleg a párologtatóba csöppentünk az általunk kedvelt illóolajokból, vagy manapság már olyan elterjedt az elektromos illatosító is, bár az utóbbiakat én nagyon nem kedvelem.

Mivel szeretem a természetes és olcsó megoldásokat, főleg, ha nem kell hozzá külön bevásárolni, és akár azonnal ki is lehet próbálni, mert nem kell várni semmire. Így tegnap este be is vetetettem ezt a szuper módszer. Ami nem más mint, az általunk összeválogatott, fűszerek és gyümölcsök párologtatása. Ugye milyen egyszerű, majdnem olyan mintha valami finom fűszeres bort főznénk...


Készítettem és kikísérleteztem egy nagyon kellemes őszi illatot, ami jól variálható:

-1-3 fahéjrúd 
-5-8 szem szegfűszeg 
-5-8 szem szegfűbors 
-1 fél lime héja, a levét felhasználtam, és megtartottam az üres héját 
-1-2 vanília rúd, nem muszáj, de az enyémek már használhatatlanok voltak mert kiszáradtak, nem tartok itthon cukrot így arra sem tudtam használni, így került az illatosítóba 
-3-4 vékony szelet birsalma 

Mindent egy vastag falú kisebb lábosba teszek, felöntöm vízzel és alacsony lángra teszem, hogy lassan elkezdjen párologni, 5-10 percen belül megkezdődik a párolgás, és az illat úgy bontakozik ki, először gyümölcsös, friss és fanyar jegyek jelennek meg, majd a nehéz, fahéjas, szegfűszeges, karácsonyi, ünnepi jegyek... egyszerűen tökéletes őszi kreáció.

Nagyon sok recept található szerte a neten, akár még tobozt, fenyőágat, őszi leveleket. narancs héjat is nyugodtan használhatunk, hogy megalkossuk a kedvenc forralós illatunkat. 1 óráig főztem, majd lekapcsoltam a gázt, de még órákig párolgott a hő miatt. Lehetséges, hogy télen a fűtőtesten is tudna párologni ez a főzet. Ha kihűlt hűtőbe tehetjük és kb egy hétig felhasználhatjuk, de a vizet mindig pótoljuk.



Egy kedvenc teafilteremet is beletettem, ami különböző karácsonyi fűszerezésű és nagyon kellemes az illata



Az illat könnyedén bejárja az egész lakást, nagyon olcsó, még az a minimális gázfogyasztás amit a legkisebb lángon használtam sem igazán számottevő. Kidobásra szánt, narancs, citrom, alma héját ezentúl tartsuk meg, és egy két rúd fahéjjal (ami kb 70 forint / 5 db a lidlbe) forraljuk fel ás hagyjuk illatozni... kicsit becsapós a dolog, mert nagyon fincsi sütis, boros illata van, de sajnos nem iható vagy ehető... így ha valaki tudja magáról, hogy ettől csak éhes lenne, ne használja :P


Jó próbálkozást, írjátok meg ha kipróbáltátok!


-Rita


2 megjegyzés:

  1. De jó, már többször is láttam pinteresten ezt az illatosítós tippet, bár a megvalósításig soha nem jutottam el! Nem is gondoltam, hogy tényleg az egész lakást bejárja az illat, de most nagyon kedvet kaptam ehhez! :) Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megoldást én is nemrég láttam, és jól jöhet, ha hirtelen kell jó illatot varázsolni, viszont valószínűleg inkább forralt bort készítenék, ha már úgyis kotyvasztok :-D

    VálaszTörlés