2014. augusztus 30., szombat

Cukkinis Brownie recept!

Reggel úgy ébredtem, hogy valamit sütnöm kell, de mivel nincs sok minden itthon, és boltba sincs kedvem menni, csak azért, hogy sütit süssek, így gondolkodtam, hogy mit is tudnék csinálni. Több kilónyi paradicsom van itthon, de ez ugyebár nem épp sütialapanyag, valamint több kilónyi cukkini is van a hűtőben... és rögtön eszembe jutott a brownie recept... de gyorsan el is felejtettem, mert nincs étcsoki itthon se kakaópor. Így szomorúan beletörődtem, hogy nem lesz sütike. De addig addig keresgéltem a neten, míg annyi receptet találtam, hogy gondoltam egyet és saját kútfőből és a sok receptből inspirálódva elkészítettem egy szuper receptet, legalábbis nekem nagyon ízlik, és nem kell hozzá sok minden :)


Kóstolás után azonnal le is írtam a receptet, hogy még véletlen se tudjam elfelejteni

Mivel az előző bejegyzésben kérdeztelek benneteket, hogy milyen bejegyzéseket olvasnátok szívesen, és sokan írtátok a recepteket, így nagyon örülök, hogy most megoszthatom veletek ezt a gyors sütireceptet.

Hozzávalók:

Én mindent cup-ban mértem, mert sok amerikai recept így készül, és mindig olyan jókat találtam, de nem volt kedvem kiméregetni grammba, így megvettem egy ilyen kis mérőt és azóta még gyorsabb a sütikészítés. De használhattok mércének egy normál bögrét (2,5) és az alapján belőhetitek a mennyiséget (nem kell túl precízen) csak irányadás.

Először a száraz hozzávalókat mérjük ki:

1 cup liszt 
1/2 cup kakaópor (karob por volt itthon de szuper finom ezzel is)
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj 
1 tk só (igen ennyi, mert jól kiemeli az édes ízt)

Mindent összekeverek csomómentesre egy tálba, ezután pedig a nedves összetevőket keverem össze.

2 tojás 
1/2 cup cukor, vagy 1 cup méz
1 tk házi vaníliás cukor (vanília rúd cukorral összekeverve)
2 cup cukkini 
1/2 kókuszzsír, vaj vagy pedig olaj 

A cukrot tojással elkeverem, majd az pedig hozzáadom a zsiradékot és ezzel is kevergetem egy kicsit, míg a cukor olvadni nem kezd, és végül pedig a lereszelt cukkinit öntöm hozzá, és párat kavarok rajta. A száraz összetevőket beleborítom a nedves részhez és összekeverem, és közepesen lágy tésztát kell kapni, ha nagyon folyós, pár kanál kakaóporral vagy lisztel lehet javítani, ha pedig sűrű lenne, és nem áll össze akkor pedig pár kanál tejjel vagy vízzel is lehet lágyítani.

Meg lehet kóstolni a nyers tésztát, hogy kinek mennyire édes, vagy fűszeres, itt még lehet korrigálni, nekem nagyon fincsi volt, kicsit többet is ettem mint amit illik egy nyers tésztából...

egy sütőpapírral borított tepsibe öntöttem, elegyengettem majd 180 fokon 20 percig sütöttem. Akkor jó, ha nem sül túl (az enyém picit túlsült :)), a közepének még remegősnek kell egy ici-picit lenni mikor kiveszitek a sütőből.

Én nem vártam túl sokat a szeleteléssel, mert kíváncsi voltam. Még így is könnyű vágni, nem morzsálódik. Finom az íze, nem olyan édes és ragacsos mint egy igazi brownie, de egészségesebb és könnyedebb.


Egy ekkora tepsivel készült a fenti adagból, szerintem ha a családban valaki ódzkodik a reformosított édességektől, ne mondjátok el miből készült, majd csak utána. Sokan ördögi teremtményként gondolnak a cukkinire, főleg édességekben, pedig semmi baja nincs neki, mert se íze se illata nincs, csak éppen fantasztikusan jó állagot kölcsönöz mindennek. Valaki almás cukkinis pitét készített az ismerőseim közül és nem is lehetett észrevenni, hogy itt egy kis turpisság van :)



Nem mondom, hogy ezentúl nem sütöm a jól megszokott csokoládés cukros változatot, de ha már van itthon sok sok cukkini akkor bizony ezt is szívesen falatozom a reggeli kávé mellé :)

Párom is megkóstolta és bár szerinte nem brownies a szó eredeti értemében, de azért nagyon finom!


Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy ti mit gondoltok a cukkinit a sütibe ötletekről? 

Készítsétek el bátran nem fogtok csalódni!

-Rita

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jókor jött ez a recept, mert pont azon gondolkoztam, hogy mit süssek így hétvégére! Izgin hangzik a cukkini miatt, de biztos fini lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon tetszik, párom és öcsém is meglepődött, hogy cukkini van benne, mert nekik is tetszett :) Elvileg még vörös babból is szoktak készíteni browniet, nah az nekem is kicsit fura :D

      Törlés
  2. Jó ötlet ez a recept, nálam a csokis muffin helyett szokott mézes-diós lenni, ha elfelejtek kakaóport venni :-D A vörös bab amúgy Japánban édesség-alapanyag is, és nagyon finom úgy elkészítve is, bár tényleg perverzül hangzik :-D

    VálaszTörlés
  3. De jó ez a recept! Pont most kaptam egy akkora orbitálisan nagy cukkinit, hogy csak fogom a fejem mit készítsek belőle, de szerintem egy kis részét ilyen brownie sütésére fogom felhasználni :) (meg lesz belőle krémleves is, meg talán töltött cukkini). Ja, az adzuki bab püré, ami még szóba került veszettül finom, egyáltalán nincs bab íze, finom édes, de földes jellegű, vagyis érezni rajta, hogy természetes édességről van szó. Én egyszer kóstoltam japán étteremben és nagyon ízlett :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...