Back 2 school - egészséges uzsonnák!

Igaz én most szeptemberben már nem koptatom tovább az iskolapadot, de az elmúlt évek alatt volt mit tanulnom, hogy mit is érdemes magunkkal vinni az iskolába. Sok recept gyerekbarát és ők is szívesen fogyasztják, így akár kisiskolásoknak és egyetemistáknak is tökéletesen megfelelnek a receptek, de természetesen azoknak sem kell aggódni, akik a munkahelyükre igyekeznek reggelente, mert ezekkel a receptekkel garantáltan jól indul a nap.



Én midig szerettem otthon elkészített ételt vinni magammal, nem csak az olcsósága miatt hanem mert sokkal finomabb is mint a legtöbb készen vásárolható reggelinek - uzsonnának való, és nem utolsósorban tudjuk mi is van benne valójában.

Azok akiknek reggelente tovább szeretnek aludni vagy egyszerűen, nem szeretnének sok időt reggel az uzsonna készítéssel tölteni azoknak célszerűbb az olyan receptek amiket akár este előre el lehet készíteni, pár perc alatt.


Egészséges zöldséges tekercs.

Legjobb, ha este elkészítjük mi magunk a tésztát. ITT találtok egy tökéletes darabot, én is mindig ezt készítem.
 Tölteléknek pedig csak a képzelet szabhat határt. Én szeretem a sült csirkéset, sonkásat, vagy pedig a tonhalasat, ezekbe pedig nyugodtan tehetünk sok sok zöldséget és reggelre az ízek is összeérnek, jól csavarjuk fel és tegyük fóliába.


Gyümölcsös granola

Az én egyik kedvencem. Annyi adagot készítünk amennyit csak szeretnénk mert jól eltartható. Egészséges és nagyon finom.

Elkészítés: Valamilyen gyümölcsöt (tényleg a legtöbb jól működik, de pl: banán, alma, körte, sütőtök, barack) 1-2 dara elegendő, lepürésítek és ízesítek (méz, fűszerek (fahéj, vanília). Összekeverem a száraz összetevőket. 2-3 bögre nagy szemű zabpehely, 1 bögre vegyes magok, 1 bögre vegyes aszalvány, 0,5 bögre kókusz (csak ha szeretitek), 0,5 bögre étcsokoládé (ezt csak a végén amikor kihűlt szabad hozzáadni). A gyümölcspüréhez kb 3-4 evőkanál olajat vagy kókuszzsírt adok és elkeverem, majd pedig a száraz összetevőkre öntöm és jól átkeverem. Szétterítem egy sütőpapíros tepsin és közepes hőfokon sütöm amíg a nedvesség nagyjából elpárolog és ropogós nem lesz. A sütő ajtaját érdemes kipöckölni egy fakanállal. Komolyan mondom hihetetlen egyszerű, nem kell semmi pontos recept bízzátok csak magatokra mert nem lehet elrontani. Jól záródó edénybe teszem és akár hetekig lehet élvezni reggelire ezt a nagyszerű és egészséges müzlit. A gyümölcsök finom íze jól átjárja a zabot (főleg a banán és a sütőtök) és az egésznek nagyon intenzív íze lesz.


Smoothies - Gyümölcsös turmixok 

Gondolom nem újdonság senkinek sem, hogy milyen gyorsan elkészülnek, és milyen finomak. Sokszor készítek csak zöldségből és gyümölcsből egy úgymond üdítő szerű italt ami nagyon frissítő és egészséges (főleg a téli hónapokban, amikor van sok fincsi narancs az üzletekben). A recept ITT található.

A másik nagy kedvencem az avokádós turmix. Egyik kedvenc gyümölcsöm az avokádó, sokoldalúan felhasználható a semleges ízének köszönhetően, de mégis mindent sokkal finomabbá tesz. A turmix nagyon egyszerű.

1 bögre görög joghurt 
1 bögre frissen facsart narancslé 
1 avokádó 
1-2 érett banán 
2 evőkanál méz

Az egészet a turmixba tesszük és krémesre dolgozzuk. Botmixerrel is tökéletesen működik :)


Különböző kásák

Én nagyon szeretem a reggeli kásákat, más országban kifejezetten nagy múltjuk van ezeknek a krémes ételeknek. Én sokfélét próbáltam, mindegyik egy kicsit más, ezért érdemes mindenkinek többfélét kipróbálnia, mert lehet, hogy az egyik másik kevésbé szimpatikus kása helyett találunk egy sokkal finomabbat. 

Ne feledkezzünk meg a különböző feltétekről, amikkel a kásánkat dúsíthatjuk.

Különböző gyümölcsök (fagyasztott, friss, szárított)
Különböző csonthéjasok (mandula, mogyoró, dió)
Magok (chia, lenmag)
És természetes étcsokoládé, mogyoróvaj, mandulavaj, valamint az elengedhetetlen fűszerek (vanília, fahéj, kardamom)

Legújabb kedvencem a hamis tejbegríz ami ízében és állagában olyan mint az eredeti de mégis sokkal egészségesebb, akik szeretik az eredetit ne hagyják ki.

Recept:

1 bögre zabkorpa (nagyon olcsó)
2 bögre víz 
2 bögre magtej, vagy sima tej 

Fűszerek édesítés kedvünk szerint.

Az egészet összekeverem és addig főzöm amíg besűrűsödik (ha sűrűbbre szeretitek hagyjatok el egy bögrényi folyadékot, de ha hígabbra akkor a recept pont jó, mert amíg áll sűrűsödik tovább.)

Tetejére étcsokit, gyümölcsöt, fahéjat lehet rakni.


Joghurtos gyümölcsös reggeli

Egy szintén verhetetlenül gyors reggeli. Natúr joghurt, pár evőkanál zabpehely vagy a fentebb említett granola, valamilyen gyümölcs és egy kevés méz. Kész is, lehet kanalazni befelé!



Pala pala palacsinta 

Áh egy sokak által imádott étel. Igaz ezek egy kicsit reformosabbak, de attól még ugyan olyan finomak.

Amerikai palacsintát, mindenféle lisztel jól lehet készíteni, zabpehely liszt az én egyik kedvencem. A tésztába mehet gyümölcs, vagy mag. Amikor pedig kisült, mehet a tányérra vagy pedig rögtön az uzsis dobozba.

30 dkg liszt (zabpehely liszt)
1 csomag sütőpor
2 tojás
fél teáskanál só
2-3 teáskanál cukor
3 dl tej

Az alsó csokis változat pedig akár desszertként is megállja a helyét, attól függően mint töltünk bele. Recept ITT!


Desszertet reggelire

Ha már édességeknél tartunk akkor biztosan sokan szeretnének valami finomsággal indítani reggel. Nem is kell hozzá más, mint ez a finom egészséges puding egy fincsi karamellízalt gyümölcsréteggel. Növényi tejből (0,5 liter) vaníliarúdból, 2-3 evőkanál kukorica keményítőből (40 gramm) és természetes édesítőből sűrű krémet főzünk. Kis tálkákba szedjük, amíg ez áll addig a tetejére készítünk egy kis gyümölcsös ragacsos szószt. Én almát használtam, de más keményebb húsú gyümölcs is megfelel. Pár evőkanál mézet egy serpenyőben melegíteni kezdek amikor jól áthevült az egész, beledobom az alma szeleteket és pár percig sütöm őket együtt, ha kést akkor a puding tetejére kanalazom. Legjobb ha este készítjük és másnap reggel csak be kell kanalazni.


Egészséges nasi 

Házi túró rudi, szintén egy előző estét elfoglaltság. De higgyétek el megéri!

Egy kisebb doboz (250 gramm) túró (lidl, aldi a beszerzési hely)
1 bio citrom héja és felének a leve
1-2 evőkanál méz (óvatosan mert eléggé ki lehet érezni a méz ízét.

Az egészet összekeverem, ha túl nedves akkor egy kiskanál kukorica keményítőt tehetünk bele. Hűtőbe teszem egy fél órát. Utána hideg kézzel kis rudakat formázok belőle, majd pedig a mélyhűtőbe teszem egy órára, így a csoki sokkal hamarabb megköt a hideg túró rudakon. 1 óra múlva vízgőz felett étcsokit olvasztok, majd pedig villa segítségével belemártom és egy sötőpapíros tálcára teszem, amikor az összes kész mehet vissza a hűtőbe. Másnap reggel de már akár aznap is fogyasztható, nagyon hasonló az igazihoz :) de talán egy kicsit finomabb :P


Gumicukor nem csak gyerekeknek 

Ha már finomságoknál tartunk akkor ki ne szeretné a gumicukrot és főleg akkor, ha ilyen aranyosak. Sokan azért nem esznek gumicukrot mert sok benne a színezék, cukor és különböző adalékanyagok, ha pedig valami egészséges alternatívát vásárolnak akkor ott mélyen a zsebbe kell nyúlni, mert nem olcsó mulatság egy kis tasak gumicuki. A recept nagyon egyszerű valamilyen természetes gyümölcslét (házi) kimérünk és egyszerű zselatinnal összefőzzük (kerüljük, a színezett és más összetevőket is tartalmazó zselatint) akik nem hívei ennek a zselésítő formának használhatnak agar agart vagy pedig egyszerű pektint is  Kellemes csócsálást  Az enyém fél liter gyümölcsé (barack) valamint két tasak zselatin hozzáadásával készült, formákba töltöttem, és amikor kihűlt a fagyasztóba tettem egy órára, így biztosabban kifordítható. Állaga nagyon hasonló az igazi gumicukorhoz, de aki még ennél is rágósabbra szeretné tehet nyugodtan bele több zselésítő anyagot! 


Teljes kiőrlésű tészta házilag 

Ez a művelet már valóban azoknak való akiknek van egy kis szabadidejű, valamint tésztanyújtójuk (igaz kézzel is meglehet csinálni, de nem lesz ugyan olyan). A lényeg, hogy valamilyen teljes kiőrlésű lisztet (150 gramm) összekeverek 150 gramm (fehér lisztel). A lisztet összekeverem, a közepébe mélyedést teszek, és ide ütök egy tojást és pár evőkanál víz, kezdjük el összedolgozni, ha nem elég a folyadék adhatunk még hozzá pár evőkanál vizet, a lényeg, hogy egy tömör, jól gyúrható, nem ragadós tésztát kapjunk. 1 órát a hűtőben pihentetjük, majd több részre vágjuk, és a tésztanyújtón fokozatosan a lehető legvékonyabbra kinyújtom, lisztezni közben lehet a tésztát, ha ragad. Szárítom egy tiszta  konyharuhán,  ha tapintásra már száraz és van a tésztanyújtógépen tésztavágó funkció akkor használjuk, ha nincs akkor kézzel vágjuk olyan méretre formára amit szeretnénk. Konyharuhán hagyjuk megszáradni, légmentesen tároljuk. Ha pedig azonnal főzünk belőle valami ételt, akkor jó ha tudjátok, hogy a friss tészta pár perc alatt megfől sós lobogó vízben :)

A tésztát, pedig tökéletesen lehet ízesíteni mindenféle szósszal és zöldséggel. De akár egy egyszerű pesztóval sült csirkemellel is kiegészíthetjük, mennyei ebéd pillanatok alatt.





Pupusas 

Receptet én is ITT találtam, igaz egy kis változtatással készült, de nagyszerű. Teljes kiőrlésű lisztet is lehet benne használni, 30-50 % -ban. Tölteléknek pedig csak a képzelet szabhat határt. Érdemes előző este vacsorára készíteni, és még időben félre tenni a másnapi uzsonnának - reggelinek valót, mert komolyan mondom lába kelhet...




Frittata 

Friss zöldségekből, házi sonkával és egy leheletnyi sajtréteggel az egyik legtökéletesebb reggeli, de azt hiszem bármikor szívesen fogyasztanám. Recepttel nem szolgálhatok, mert minden csak úgy ízlés szerint került bele, a lényeg, hogy jól fellehet használni ezzel akár a maradékokat is. Vacsorára készítve is tökéletes, és ha marad belőle pár szelet, akkor pedig másnap reggelire vagy a munkahelyen ebédre is tökéletesen lesz (hűtés fontos a tojás miatt).


Egészséges Pizza 

A tészta receptet ITT találtam, a feltétet pedig kedvem szerint variáltam. Isteni finom lett, van egy enyhe édeskés íze a tésztának, de a jó ropogós mozzarellával tökéletesen lehet ellensúlyozni :)
Ezt a finom pizzát a gyerekek is nagyon fogják szeretni, mert meglepően jó a tésztája, és kevés benne a szénhidrát. Ha kisebbre formázzuk a pizzatésztát, akkor kényelmesen lehet szállítani a suliba, munkahelyre.


Remélem tudtam pár tippet adni, amivel könnyebben indulhat az iskolakezdés.

Kíváncsi vagyok ti mit szoktatok reggelizni, vagy milyen uzsonnát visztek magatokkal?!


-Rita 

10 megjegyzés:

  1. De jó lett ez a poszt!:)
    Én már hónapok óta kizárólag zabkását reggelizek, mindig este megcsinálom, így reggel csak bedobom 1 percre a mikróba és már ehetem is, nem megy vele az idő:)
    Én tízóraira vagy kornspitzből készült szendvicset vagy banánpalacsintát, zabtallért, ilyesmit viszek:)

    VálaszTörlés
  2. Imádtam ezt a bejegyzést, szerintem sokszor fogok visszajárni ehhez, mert habár nem járok már iskolába, azért suliban dolgozom és ott bizony jól jön, ha egyszerű ételeket vihetek magammal tízóraira, uzsonnára. Az amerikai palacsinta nem is tudom hogy nem jutott eddig eszembe, és a pupusas is nagyon tetszik már régóta, biztos, hogy ezeket vinni fogom majd magammal a munkahelyemre :) Persze a többi étel is remek ötlet, szerintem ki is fogom őket próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Mennyi ínycsiklandozó kaja *-* Én sem vagyok híve annak, hogy gyorsan útközben megvenni egy előre gyártott szendvicset vagy bármit, sokkal jobb itthon reggelizni, ráadásul ebben tudom is mi van.. a zabkása volt a nyár kedvenc nálam, mostanában már alábbhagyott a lelkesedésem, de még mindig szívesen fogyasztom :)
    A pupusas és frittata annyira jól néz ki, előbbit valószínűleg ki is próbálom, szóval köszi a receptet :3

    VálaszTörlés
  4. ez elképesztő jó lett. köszönöm:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó poszt, az ételek felét megkívántam :D Sokkal jobban szeretek otthonról ételt vinni, mint büfézni, főleg a lisztérzékenységeim miatt, mert ez nagy macera pluszba. A pupusas annyira guszta, valahogy át kell alakítanom a receptet :)

    VálaszTörlés
  6. a palacsinta receptjét biztos jól írtad?
    egy zacsi sütőpor nagyon sok és a leírt adagokkal egyáltalán nem olyan állagú tésztát kapunk mint ami a képeden van:( ízre még nem tudom milyen de a leírt cukor mennyiség is biztos hogy túl kevés nekem azt is tenni kellett még bele, de a sütőpor miatt így is marta a nyelvemet a massza..:/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ! :) Ez az amerikai receptje, de itt van több évre visszamenőleg is! http://tunderke.blogspot.com/2011/07/nyari-sutik-fillerekbol.html Egy híg masszát kell kapni, és alacsony hőfokon sütni, hogy jól átsüljön megpuffadjon, én cukrot nem nagyon használok, mert van hogy banán, csoki, vagy más finomság kerül a tésztába :) Eléggé folyós azon nem kell aggódni, viszont ha a sütőport sokallod akkor felezd nyugodtan (én egyébként van hogy szódabikarbónával csinálom, mert néha csak az van otthon, annak nincs semmilyen erős csípős mellékíze. Nem tudom, milyen lisztet használtál, de ha pl valami zab, vagy esetleg rozs, az pedig még sűrűbb tésztát is eredményez, mert megdagad, besűrűsödik. Amúgy a képen látható az zabpehely lisztel, banánnal csokival és mézzel készült :) Remélem tudtam segíteni!

      Törlés
    2. igeen zabliszttel csináltam a diétám miatt alapból de csak 3 deci tejtől még a két tojástól hogy kapsz te híg masszát?:(
      azért kisütöttem viszont pocsék íze lett, kidobtam az egészet a kukába:(

      Törlés
    3. http://www.foodprepper.com/oat-flour-pancakes-old-fashioned.php ez a recept is majdnem pont olyan mint az enyém. Nem tudom, hogy mi lehetett a gond mert több éve így csinálom. De holnap megyek haza újra kipróbálom :) Nem hiszem, hogy a tojás mérete mit tud befolyásolni de még erre tudok gondolni.

      Törlés
    4. én is gondoltam erre, de normál M- méretű tojást használtam, még ha te L-eset is annyira nem nagy a különbség hogy te híg masszát kaptál én meg kb mint egy pizzatészta lapot:/

      Törlés