Ruhatár frissítés!


Hétvégén volt alkalmam egy amolyan tavaszi nagy gardrób kiürítésre, sajnos már hónapok óta alig tudtam bármit is megtalálni, téli ruhákkal és nyári ruhákkal össze vissza teletömve egy amúgy kis szekrényben. Szóval fájó szívvel de eljött az ideje, hogy a már nem használt esetleg rongyos otthoni féltve őrzött darabokat kiszanáljam. 

Néhány pontban összeválogattam, hogy mit is hogyan csináltam, hátha más is lelkessé válik a következő hétvégére és egy kis áttekintés után felszabadít egy kevés helyet, és így sokkal könnyeben tud ezentúl reggelente megfelelően öltözködni, nem kell kutatni és a leendő vásárlásokat is megkönnyítjük (de ehhez még lesz segítségre egy másik bejegyzés).

1. Mindent boríts ki a szekrényből, fiókokból, polcokról

Igen sok ideig fog tartani, de így legalább olyan alaposan nézheted át mit is rejtettek eddig a szekrények, hogy talán olyan darabokra találsz amiről azt hitted már rég elveszett.

2. Jön a tavasz megy a tél...

Amiről tudod, hogy már idén csak ősszel vagy télen veszed fel, azokat pakold el, hogy a tavaszi nyári ruháknak legyen elegendő helye, hiszen egy-két vastagabb pulóver vagy kabát nagyon sok helyet tud elfoglalni, főleg akkor ha nem rendelkezel egy egész gardróbszobával. 

Tippek:

 Vegyél dobozokat amikbe eltudod tenni a ruháidat, ezeket a színes dobozokat akár a szekrény tetején vagy a polcokon is tarthatod, de ha az ágyad alkalmas dobozok tárolására oda is teheted.
Akár magad is készíthetsz ilyen dobozokat, régi konyhai eszközök dobozai pont ideálisak ha megtartottad őket, vond be csomagolópapírral vagy anyaggal. Gondolom a vákuumos zsákokat sem kell senkinek sem bemutatni ezek is nagyon hasznosak főleg ha nem rendelkezünk elég hellyel, de ha nincs erre pénzünk akkor erősebb szemeteszsákokat is használhatunk erre a célra. A ruhákat bepakoljuk, majd a levegőt kinyomkodjuk és légmentesen lekötjük, valamivel kisebb a hatékonysága mint a vákuumos zsáknak, de még így is sokat segít.



3. Ami már nem továbbadható 

Gondolom neked is van néhány olyan ruhadarabod amit már otthon is "ciki" felvenni, de ha ilyenekből többet is tartasz akkor jobb ha megválsz tőlük, főleg olyanokra gondolok, ami kicsi, lyukas, esetleg foltos. Egy két darabot tarthatsz mert jól jöhet házimunka, hajfestés idején, de nem kell egy egész kupacot felhalmozni. Én kinőtt foltos ruhának már nem minősülő daraboktól váltam meg a hétvégén, és sokkal jobban érzem magam :) Régi kinőtt foltos fehérneműknek is mondj búcsút, még akkor is ha nagyon kényelmesek, ma már igazán szuper és kényelmes darabokat lehet kapni kedvező áron, ne ezen spórolj!

4. Ami továbbadható 

Ha vannak tesók, barátnők, rokonok akiknek szívesen továbbadnád a nem használt de még jó állapotú ruháidat akkor hívd át magadhoz őket és tarts egy turi napot, vagy vidd magaddal amikor náluk jársz és kérdezd meg tetszik e nekik valami. Lehet akár csereberélni is, így ingyen szinte új ruhákra tehetsz szert. Ami nem volt kelendő a barátnők körében egy újabb csoportba kerülhet.

5. Segíts az idegeneknek 

Azokat a ruhákat, amik jó állapotban vannak de nem olyan divatosak kár lenne kidobni. Ezeket szépen összehajtogatva dobozba teheted és beviheted gyűjtőállomásra, vagy olyan helyekre a településeden ahol szívesen várják a használt ruhákat. Én megmondom őszintén, egy dobozba szoktam tenni és azon a napon amikor tudom jön a szemetes leviszem és valamivel távolabb teszem a kukáknál, ilyenkor nagyon sokan még azok is akik nem a legszegényebbek közé tartoznak sokszor járnak utcáról utcára és megnézik az ilyen dobozokat, így tudom biztosan olyanhoz kerülnek a ruhák akinek szüksége van rá, és nem viszik a ruháimat turkálóba... mert bizony sok ilyen gyűjtőálomlás adja tovább a ruhákat, és a pénz bizonyos százalékával támogatják a szegényeket...hát így is lehet :)

6. Rendszerezd a meglévő darabokat 

Amiket szeretnél kimosni használat előtt azokat tedd a mosóládába, amik már készen állnak a használatra azokat pedig csoportosítva tedd a helyére. Blézereket, csinos felsőket vállfára, pólókat és olyan felsőket aminek nem árt ha összehajtogatod egy sorba vagy fiókba rendezd, a nadrágokat is teheted vállfára de akár a szekrénybe be is hajtogathatod. Sok ötletet lehet találni az ilyen szekrény rendezgetésre, mivel mindenkinek eltérő a szekrénye így csak saját magának tudja megtalálni a legjobb megoldást.

Tippek:

Ha már szépen berendezted a szekrényedet, kiválogattad azokat amiket továbbadsz a csinos kis szekrényben elhelyezhetsz illatpárnát amit könnyedén el is készíthetsz magad is. De ma már pár száz forintért vásárolhatsz is ilyen tasakokat sok sok illatban. A levendula a megnyugtató illata mellet még a molyokat is távol tartja így biztosan nem esik bántódása a pamut ruháknak.


Ilyen kis zsákokat te is könnyedén varrhatsz kézzel és géppel is egyaránt, levendulát pedig 500 forintért vásárolhatsz a legtöbb gyógynövény boltban.


A folyamat alatt ami bizony eltart pár órát hallgass jó zenéket vagy néz valami filmet, így biztosan nem unod el magadat. Próbálj fel szetteket, olyanokat is amiről úgy gondolod nem a te stílusod, lehet, hogy megváltozik a véleményed, sőt lehet, hogy rájössz, hogy egyes ruhadarabok már kicsik esetleg túl nagyok ezek is mehetnek a továbbadni kupacba. Ha készen vagy jöhet egy lista arról, hogy miket szeretnél beszerezni a közeljövőben... erről a következő bejegyzésben hozok néhány tippet, hogy mit és hogyan vásárolj, főleg most, hogy jönnek a kuponos napok, még kedvezményesen is vásárolhatsz, de csak akkor ha ésszel csinálod!

Remélem tudtam egy két tippet adni és talán másnak is megjött a kedve egy kis válogatáshoz!

Ti, hogyan szoktátok kordában tartani a ruhatáratokat?


-Rita

2 megjegyzés:

  1. Én viszonylag sűrűn selejtezek, mivel nincs túl nagy szerkényem a ruháimnak, mindig kell a hely :) egyedül a régi bő pólóktól nem válok meg könnyen, azokból elég sok van, de itthon állandóan abban vagyok, így kellenek is.
    Egyébként a H&M-nek is van egy nagyszerű kezdeményezése, ahova akár lyukas, agyonhordott ruhákat is be lehet vinni, ráadásul egy levásárolható kuponért cserébe (http://www.hm.com/hu/longlivefashion)
    Ilyen vákuumos zsákon már egy ideje gondolkozok, ez a kép pedig elég meggyőző :D

    VálaszTörlés
  2. Pont a múlt hétvégén tartottam én is ilyen pakolós napot, az elejét mintha én írtam volna. :)
    A mi nagy gondunk, hogy kis helyre sok ruhát kell bepakolni, ami elég nehéz, de most eszembe juttattad ezeket a vákumos zacsikat, ez tök jó megoldás lehet számunkra! :) Esetleg még azzal lehet helyet spórolni, hogy az akasztós szekrénybe egymásba akasztható vállfákra rakjuk a ruhákat.

    VálaszTörlés