Nyaralás előkészületek 1 - tippek hosszú utazáshoz!


Parga 

Idén egy kicsit hamarabb megyünk nyaralni, aminek egyrészt nagyon örülök, másrészt utána biztosan nehezebben viselem a nyári meleget, hiszen nincs lehetőség megmártózni a közelben valami jó kis vizecskében. Az úti cél Thassos egy Görög szigetecske, ahol 2 hetet fogunk tölteni a tengertől 3-5 méterre :)

De először kezdjük egy olyan résszel ami lehet sokak számára kínszenvedés, a hosszú utazás, általában busszal vagy autóval (hiszen a repülők már viszonylag gyorsan odaérnek Európa legtöbb nyaralós helyszínére, motoron pedig a kapaszkodáson kívül nincs más dolgunk - max fotózni)

Tehát vegyük a mi esetünket: 10 -14 óra buszozás, tavaly 16 óra, ami igen gyorsan unalmassá tud válni, ezért egy jó felkészült személy gondol mindenre, még időben.

-Az első pár óra izgalmas, hiszen erre vártunk már régóta, a rohanó tájban is csodálkozhatunk egy ideig, de a sík területek igen gyorsan megunhatóak az autópálya mellet.

Mit vigyünk magunkkal a kényelem szempontjából:

-kispárna (higgyétek el nagyon jól fog jönni)
-kis pléd, takaró (klímás buszokon, estére már fázni fogtok, így ez is jól fog jönni, komfortosabb, és a zavaró fény ellen letakarhatjuk a fejünket)
-Kedvenc testpermet (higgyétek el sokan fognak hagymát, kolbászt majszolni a buszon aminek az illata lehet kellemes lenne, de így egy kis zárt térben.. huh. Tehát jól jön a megszokott kellemes frissítő illat, amivel magunkat, vagy a párnánkat tudjuk átvarázsolni)
-Kézfertőtlenítő, már legtöbbünknél megtalálható, de ne felétkezzetek meg róla, étkezés előtt és után is nagyon jól jön.
-Füldugó, szemtakaró (hát, vannak olyan esetek amikor, jobb nem hallani és nem látni semmit a buszon, erre az esetre tökéletes, és azoknak akik nem túl jó alvók szintén jól jöhet )

Mit vigyünk magukkal szórakozás szempontjából:

-Az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb egy beszélgető társ, hiszen ezzel igazán jól ellehet ütni az időt.
-De ha már meguntuk a fecsegést akkor jöhetnek a magazinok, vegyél olyan témájút ami igazán érdekel, lehet ez divat, recept-gasztro, természet, pár óráig ezekkel is ellehet lenni.
-Nem csak magazinokat lehet ám olvasni, vigyél magaddal valami könyvet, valami izgalmast, vagy valami folytatást, hogy garantáltan lekösse a figyelmedet.
-Ismeretterjesztő füzetecske, könyvecske az országról ahová mész, nagyon jó és izgalmas lehet erről olvasni.
-Szavak mondatok összegyűjtve az adott nyelven ahová utazol, szuper lesz ha megtanulsz pár kifejezést, biztosan értékeli fogják a helyiek.
-Végső esetben jöhetnek a kütyük, hogy miért a végére, mert este talán annak aki nem tud buszon aludni lehet jól jön egy kis zene, film. Telefonra, mp3-4 re előre töltsd fel a zenéket (amiket hivatalosan megvásároltál...:D:D) készíts nyári válogatást, azokból a zenékből amit szeretsz.Kedvenc sorozatodból is megnézhetsz egy két részt, ennyit még az aku is kibír.
-Játékok, rubik kocka, kártya, vagy bármi olyasmi, amit lehet ketten is játszani és nem kell hozzá semmi. Pl régen mi sokat játszottuk, hogy ki találja ki messziről, hogy az milyen típusú autó. 
-Keresztrejtvény sose rossz, jó az agynak, közösen is fejtegethetünk, jókat lehet nevetni. Pár száz forint egy több oldalas újság, amiben nagyon sok fejteni való lapul.
-Nasi, nah jó tudom ez nem szép dolog, de sokszor van az úgy, hogy ha egy kis finomságot majszolgatok máris jobban érzem magam.


Mit, miért és hogyan:

-Kényelmes ruhában menj, ne törődj, hogy hogy nézel ki, legyen rajtad a legkényelmesebb fehérneműd, kellemes pamut ruhát viselj, ami jól nyúlik, lehetőleg menj papucsba, amit könnyen le tudsz magadról eszkábálni, és nem fog a lábad a cipőben főni.. Legyen nálad egy hosszú vastagabb pulcsi, mert este már hűvös van, és jól fog jönni, amikor a busz megáll és van 5-10 perc szünet a levegőn - ezeket mindig használd ki.
-Készíts nyaralás előtt, limonádét, vagy csak egyszerű ásványvizet amit lefagyasztasz, és csak akkor veszed elő amikor indultok, több ilyen palack órák alatt olvad ki, finom frissítő, és még a többi ételt is hidegen tartja.
-Legyen nálad zsebkendő,törlőkendő, nem lehet tudni, hogy a megállásnál a mosdók milyen felszereltségűek.
-Legyen nálad aprópénz, euróval a legtöbb helyen lehetőség van fizetni, ha a benzinkúton megtetszik valami, csak előkapod a zsebből az aprót, de akad olyan is, hogy a mosdókban fizetni kel.
-Készíts nem romlandó ételt-szendvicset. Mi általában fasírtot sütünk, egy másik edénybe sajtkockákat darabolunk, egy harmadikba zöldségeket, paradicsom, paprikát és ezek mellé viszünk zsemléket. Vihetünk egy két gyümölcsöt is, almát barackot, vagy aminek éppen szezonja van. Legyen nálunk egy két müzli szelet, vagy csokoládé.
-Az irataidat pénztárcádat és pénzedet egy helyen tárold, egy olyan táskában, amit mindig magadnál tudhatsz, ne legyen nagy, csak akkor, hogy minden beleférjen, pl egy kis válltáska vagy egy övtáska. A kajákat magazinokat és minden mást egy hátitáskában tartsd. Jobb, ha minden kéznél van és nem kell, szedegetned a holmidat, ha lemész a buszról.
-Az esti részekben, próbálj pihenni aludni, ha tudod magadról, hogy ez nem megy, akkor halkan foglald el magad, ne most akarj olvasni, hiszen a lámpafény lehet másokat zavar, hallgass zenét, vagy nézz filmet, fülhallgatóval.
-Ha szeretnéd az esti órákat pihenéssel tölteni, akkor jóé jöhet valami nyugtató, vagy enyhébb altató, akár homeopátiás szer. Én sem szeretek este fennmaradni, így mindent megteszek, hogy aludni tudjak, hogy az első napot ne alvással kezdjem.


Nekem hirtelen, ennyi jutott az eszembe, ha van valami egyéb tippetek szívesen fogadom én is őket.

Ti már tudjátok idén hová utaztok ?


-Rita

16 megjegyzés:

  1. De jó ez a poszt :) Azt hiszem pontosan leírtad mind azt, amit én is vinni/tenni szoktam.
    Mi ha esti buszútra mentünk (voltam ám 22-24 órás buszutakon is :D), raktam el fogkefét és fogkrémet (mármint a kis kézi tatyóba), hogy 'lefekvés' előtt még egy benzinkútnál tudjak fogat mosni, ami kicsit hülyén nézhet ki, de növeli a komfortot. Ugyanilyen a törlőkendő, amivel egy-két helyet könnyen át lehet törölni, bár nem ér fel egy zuhanyzással, felfrissít.
    A nasi pedig igenis kell :D egy idő után én besokallok a szendvicsektől és valami másra vágyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, hogy írtad mi is vittünk fogkefét, meg egy mini fogkrémet, sőt a buszon majdnem mindenkinél volt, szóval elég sokan gondolnak rá :)

      Törlés
  2. az a 3-5 méter nagyon durva... :) most rettentően irigyellek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A leírás azt írja 0 méter, de azért csak nem a tengerben van, mondjuk a ház ilyen magasított cölöpösen felépítve, dagálykor még az is lehet, hogy tényleg 0 lesz :D

      Törlés
  3. ez nagyon hasznos volt! :)
    mi a héten fizettük be a nyaralásunkat Sartira :) én többször buszoztam már Görögországba, de a barátom még nem és tart is egy kicsit tőle, hogy halálra unja majd magát :D, úgyhogy neki majd meg is mutatom a posztot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sarti messzebb van mint thassos, de szerintem izgi a busz út, nem tudom nekem tavaly is nagyon tetszett főleg az utolsó pár óra, mondjuk este a Macedón területek enyhén ijesztőek számomra :D de pont akkor próbálok meg aludni :)

      Törlés
  4. a tavalyi görög utunkon mi is ellátogattunk egy nap erejéig, thassosra és pont arra gondoltam, hogy ha legközelebb mennék, ott foglalnék szállást, egyszerűen gyönyörű volt:))) nagyon jó kis poszt lett, és természetesen gyönyörű utat kívánok nektek!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A családból már egyesek többször is voltak és imádják, úgy ismerik ezt a pici területet mint a tenyerüket, és olyan csodás videókat és képeket láttam róla, hogy már én is beleszerettem :) Köszönöm a jókívánságot :)

      Törlés
  5. Jajj ez nagyon jó! Tetszett a poszt nagyon! Bárcsak mennék nyaralni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Én most megyek másodszor, olyan jó érzés várni rá, előkészülni, gondolkodni, imádok szervezni, valahogy ez a része is fontos nekem :)

      Törlés
  6. Nagyon jó és hasznos lett ez a poszt! Mi idén Tunéziába megyünk repülővel, ez lesz életem első repülése, kicsit izgulok. Június 21 -én indulok, alig várom máááár! Biztos bevetek néhány tippet a leírtak közül :))) xoxo:Yvett,http://divat-mania.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tunézia gyönyörű, és csak pár órára van innen repülővel, tehát szerintem nem fogsz unatkozni :)

      Törlés
  7. aaa Rita köszi :) nekünk tudod 23-24 órás út lesz pff..
    na majd csak kibírom valahogy :D
    már csak 17 nap :O :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úúúú ma már csak 16 nap picit több mint 2 hét, én a milyénket most hirtelen nem is tudom :D

      Törlés
  8. Köszi a hasznoas tanácsokat! Ja és hogyha betelne a rejtvény, akkor meg origamizhatunk is vele, ehhez persze ki kell majd tépni a lapokat.

    VálaszTörlés
  9. De jó lesz Nektek! :) De szívesen visszamennék Görögországba én is!
    (Macedónia: mi nappal mentünk ott, és össz-vissz 2 embert láttunk! :D)

    VálaszTörlés