Heti küldetés, zabkása!



Épp most eszegetem az elkészült zabkását, elégedett vagyok nagyon finom lett :)

Már említettem, hogy sokan borzonganak, ha azt hallják, hogy zabkása, pedig kár lenne kihagyni ezt a tápláló reggelit. Annyiféle módon készíthetjük el, hogy soha nem lesz unalmas. Nekem a kedvencem a csokis banános, erdei gyümölcsös, pirított magvas, és sorolhatnám a végtelenségig. Ízesíteni, én fahéjjal, vaníliával és mézzel szoktam.

A recept is nagyon egyszerű és csak egy bögrére van szükségünk a kiméréshez.

1 személyre az általam kitapasztalt recept a következő:

1 fél bögre apró szemű zabpehely 
1 egész bögre víz, tej, kókusztej (amelyiket szeretjük, én vízzel készítem és pont ugyan olyan finom)
2 kiskanál méz
Csipet fahéj 
Valami gyümölcs, magvak (banán, párolt alma, áfonya szeder, dió, mogyoró)

A fél bögre zabpelyhet egy edényben pici lángon megpirítjuk (de vigyázzunk hamar odaég) ezután egy bögre vízzel öntjük, fel alacsony lángon sűrűre főzzük, ez kb 3-4 perc. Kiszedjük, mézzel csurgatjuk meg és fahéjjal szórjuk meg a tetejét, ezután ízlés szerint jöhet a gyümölcs vagy valami fincsi pirított mag :)


Én nagyon szeretem, hasonlít a tejbe rizsre. 

A zabpehely olcsó és nagyon egészséges, rengeteg hasznos tulajdonsága van. Én a spárban szoktam venni az apró szemű-tört változatot ami 200 forint, és ez több mint 1 hétre elegendő zabkása mennyiséget kitesz.

De készíthetünk, kekszet, müzliszeletet, piskótákat dúsíthatunk vele, vagy a reggeli tumixunkba is kanalazhatunk belőle.

Ki szereti a zabkását?

-Rita

2 megjegyzés:

  1. Én pár hónapja csináltam/ettem először és nagyon ízlett, bár csak simán kakaóporral ízesítettem :) Most megint kedvet kaptam hozzá, a banános nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  2. anniyra guszta, nagyon megkívántam, én is fogok főzni újra. (én némi nyírfacukorral és mézzel édesítem, valamint leginkább aszalt áfonyát és meggyet rakok bele, de az is előfordult már, h juharsziruppal gazdagítottam vagy barack lekvárral.)

    nyammnyammmmm!

    VálaszTörlés