Heti küldetés, kókusztej-kókuszvaj készítése!

Nem igazán szeretem a bolti tejeket, a háziból meg leginkább sajtot vagy valami ételt szoktunk készíteni, tehát nem csak úgy megiszogatjuk reggeli mellé :)

Lehet, hogy vannak közületek is olyanok akik nem tudnak tejet inni mert érzékenyek rá, és jól tudják mibe kerül ha valami más alternatívával helyettesítik.

Különböző tejeket lehet otthon pillanatok alatt elkészíteni, nagyon kevés pénzből (van mandula, mák, kókusz, zab, rizs és még sorolhatnám hányféle "tej")

Ezek jó alternatívák lehetnek, azoknak akik nem szeretnének annyi tejet fogyasztani vagy mert érzékenyek rá!

Az első ilyen tejpótló italomat kókuszból készítettem.

Sok mindenre lehet használni, kakaónak, különböző ételekbe (indiai), turmixokba, vagy süteményekbe tej helyett. Egymagában inni nem olyan különleges az élmény enyhén kókuszos víz ízű, de más ételekben-italokban nagyon jól érvényesül!

Ami még fantasztikus a kókusztejben, hogy ha lehűtjük akkor jó eséllyel kapunk kókuszvajat cserébe, amit étkezésre és kozmetikai célokra is felhasználhatunk :)

De akkor lássuk is, hogyan lehet összedobni pillanatok alatt a kókusztejet :)

Kókuszreszelékből (bolti,bio, házi mindegy) vagy kókuszdió belsejéből lehet készíteni :)


Első lépés 100 gramm kókusz reszeléket egy evőkanál mézet, először egy kevés vízzel turmixoljuk össze, majd öntsük fel, hogy 1 liter legyen belőle, és ismét turmixoljuk.

Ezután lassú tűznél forraljuk fel, és hagyjuk állni (akár egy éjszakát is)


Majd szűrjük le befőttesüvegekbe (ebből könnyebb a kókuszvajat is kivenni) 

Ha egy éjszakán át hagyjuk állni több lesz a vaj. Ha már kéz melegre hűlt mehet a hűtőbe, és pár órán belül  megjelenik a vaj a tetején, kemény fehér réteg. A tejet már nyugodtan lehet fogyasztani, akár melegen is forró kakaónak. A tej néhány napig eláll a hűtőben.

A megmaradt kókusz jó sütikbe, zabkásába, turmixba, bőrradírnak :)


Első adag kókuszvajam ilyen vastag lett, majdnem 2 cm, isteni illatú igazán szuper, jobb mint bármelyik bolti-bio kókuszvaj!


Ebben a kis tálkában gyűjtöm, kézápolásra, arcápolásra, ajak és arcradírnak használtam, és még tojást is sütöttem benne :) 

Én 1 kiló kókuszt 600 forintért veszek a cukrászkellékesben, amiből 10 liter tejet tudok készíteni, nos ennyi pénzből 10 liter tejet nem lehet venni és még ehhez hozzájön a szuper kókuszvaj.

Nem mondom, hogy mindig ezt fogom készíteni, de turmixoknak, sütikbe biztosan gyakran fog szerepleni. Boltban a kókusztej ára igen borsos, volt szerencsém használni már olyat is (az zsírosabb-tejszínesebb) de őszintén nekem ez jobban tetszik!

Próbáljátok ki bátran, ha valami nem világos kérdezzetek :))


-Rita 

23 megjegyzés:

  1. fhú valami kókuszost nagyon ennék most. :D

    VálaszTörlés
  2. fúú, hát ez nagyon jól hangzik : ) vártam ezt a bejegyzést! ki fogom próbálni : )

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jókor jött ez a bejegyzés, köszönöm! :)
    Cukrászkellékes, ilyen is létezik? :D Ha errefelé nincs ilyen akkor mivel lehetne helyettesíteni, rendes kókusz, kókuszreszelék?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ugyan az csak ez olcsóbb sokkal :) fél kiló volt 300 azt hiszem! ami azért nem rossz :)

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Jól néz ki. Kipróbálnám. Viszont nekem is olyan problémám van, hogy nem tudom hol lehetne beszerezni. Cukrászkellékesen kívül tudsz más lehetőséget? Vagy lehet vmivel helyettesíteni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem, ehhez csak sima kókusz kell :) Amit mindenhol lehet kapni, a cukrászkellékes az egy üzlet :D:D ahol megveszem olcsóbban, mert nagyobb mennyiségben árulják és nem túl csicsás a csomagolás, egyszerű nejlon :D

      Törlés
    2. Úgy értettem, hogy a kellékesen kívül be lehet-e szerezni máshol. Szóval te ott egy egész kókuszt veszel meg? :) Mert akkor máris visszavonom a kérdésemet :D Bocsi ha hülyeséget kérdezek, még sosem hallottam erről a kókusztej készítésről :D

      Törlés
    3. Nem kókuszrezeskéket :D lehet frissből is, de az macerásabb de mondjuk finomabb :)

      Törlés
  6. Nahát! :O ilyen egyszerű készíteni? És a biobolti vagy 3000 ft 200 ml :/ ha nem több :D De méz nem kötelező bele, tehát nem segíti elő a vajképződést, enélkül is működik? :)És a sima "bolti" kókuszreszelék is jó? És ha kókuszdiót veszek a piacon? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A méz egy kis édes ízt ad neki mint a normál tejnél, nem kell egyáltalán bele csak ha mondjuk magában szeretné valaki inni :) A sima reszelék tökéletes hozzá, csak áztasd tovább (de ki kell tapasztalni melyik kókuszreszelék hoz elegendő vajat, és azt is mennyi ideig kell áztatni) De nagyon jól össze kell turmixolni, már már krémesre és akkor biztosan jó lesz az eredmény :)

      Egyszer kókuszdióból is ki akarom próbálni, majd arról is beszámolok, mert spárban van bontott héj nélküli kókusz ilyen kis tálcákban és pár száz forint az is :)

      Törlés
  7. Ú ez jól hangzik! :) Én értem mit kérdeznek a többiek, hogy ez egy egész kókusz kiszedett belseje? Nem is hallottam még hogy ilyen formában lehet kapni, csak egész kókuszról meg kókuszreszelékről tudtam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt sima kókuszreszelékből csináltam :) De lehet az igazit is használni, csak nehéz lereszelni-kikaparni a belsejét:)

      Törlés
  8. ez működik ilyen zacsis kókuszreszelékkel is, vagy csak rendes gyümölcsből ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze :) én is abból csináltam csak én nagyobb mennyiségben vettem (így olcsóbb) :)

      Törlés
  9. Nagyon szuper ötlet, én laktóz-érzékeny vagyok, igaz nem is hiányzik a tej, mert nem igazán szeretet, de ez a kókuszvaj isteni ötlet! :)

    VálaszTörlés
  10. Learning so much from your blog!

    I love your blog! Specially the photos because they are so detailed and clear, I can really understand about your post. I followed you on GFC and on BlogLovin'! Maybe you can come by mine too and maybe follow each other? :) Thank you for this post! I can't wait to read more of your posts. More power to you!

    XOXO
    Your new follower,
    www.MusingsofaMakeupMaven.com

    VálaszTörlés
  11. én azt hittem, hogy ez sokkal macerásabb és kell hozzá mindenféle hiperszuper alapanyag és kellék. Nagyon hasznos, köszi :)) Csak annyiban nem vagyok biztos, hogy miután felforraltad akkor az tej, lehet inni, stb és ha berakod a hűtőbe, akkor lesz vaj? Mármint nyilván nem azonnal. Vagy úgy van, hogy a tetejéről mindig le kell szedni a vajat és utána lehet inni? (egyetlen kifogásom az, hogy szőke vagyok :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem macerás, ha felforrt akkor kéz melegre hagyd lehűlni, majd szűrd le, és tedd a hűtőbe, másnap ott lesz a tetején a vaj :) Másnap leszeded a vajat, és többet nem lesz rajta :) A tejet azonnal melegen is lehet inni, akkor testesebb-selymesebb a benne még ott lévő vaj miatt, de nagyon egészséges, lehet inni sőt érdemes is kipróbálni :)

      Törlés
  12. ez nagyon jól hangzik! főleg, hogy mostanában nagyon rá vagyok kattanva a kókuszra! mi egész kókuszdiót szoktunk venni, és baltával megütjük, hogy lejöjjön a külső héja. a következőn kipróbálom ezt a receptet ^^

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!
    Kérdésem az lenne, hogy mikor kell befőttes üvegbe tölteni, az egy éjszakás "állás" előtt vagy után?

    VálaszTörlés
  14. Hahó, nekem egy olyan kérdésem lenne, h a kókuszvaj nem avasodik meg egy idő után? Meddig bírja? (bocsi, ha vki már kérdezte ugyanezt)
    Más: ezeknek a növényi tejeknek a leszűréséhez mindenképp kell textília, amin átnyomkodjuk? Nem elég a sima (sűrű szövésű) szita? :)
    Köszi! <3

    VálaszTörlés
  15. nem avasodik meg hűtőben, de nekem igen gyorsan elszokott fogyni ;) és sima szita vagy szűrő is tökéletes!

    VálaszTörlés