Suzanne Collins Éhezők viadala trilógia - könyvajánló!

Most rajtam a sor, egy nemrég olvasott trilógiáról szeretnék nektek írni egy keveset, mert úgy gondolom nagyon sokan olvastátok már, így nem szükségez a névcsere.

Az íróról semmit sem tudok de nem is nagyon izgat, hogy utánajárjak... ezért egyértelműen csak a könyvről szeretnék véleményt mondani, ami teljesen szubjektív, de próbálok a mérleg közepén egyensúlyozva egy mindenkinek elfogadható ajánlót írni!

Sokat olvastam a témában, arról, hogy hogyan is írjunk ajánlót-kritikát, hát a végére már annyira megijedtem, a túlbuzgó olvasóktól, magukat írónak nevező blogosoktól, hogy féltem, hogy majd betalál engem is egy "ilyen", hogy majd jól megszidjon, a véleményem miatt :) (mert biza erre is találtam pár példát)..

De rájöttem, hogy nincs ezen mit túlgondolni, simán leírom amit én tapasztaltam érzetem az olvasás közben, és mindenki eldönti kíváncsi -e rá :)

Vagy ha nagyon nem tetszik az ő hozzáállása törlöm a troll mezőkre a kommentel együtt!

Ez a trilógia egy különleges disztópiát tár az olvasók elé.Nyomorúságos körülmények között tengődnek az emberek körzeteikben, közben a kaitóliumban élők a teljes kényelemben és luxusban tengetik mindennapjaikat.A körzetek lázadásainak elkerülésére létrehoztak egy "játékot" az éhezők viadalát, ahol fiatal fiúk és lányok küzdenek életre halálra és ezt, mint egy show műsort vetítik a kapitólium és Panem lakosainak... de valakinek betelik a pohár és szembenéz a kapitólium zsarnoki uralmával! A bátor fiatal lány Katniss félelmet nem ismerve, küzd saját életéért, de ő még nem tudja, hogy hamarosan Panem minden lakosának sorsa a kezébe kerül...

Én nagyon szerettem ezt a trilógiát, bár a könyvek színvonala lassan csökkent, de még az utolsó könyvet is imádtam, olyan szempontból, hogy a kedvelt karakterek és az utópisztikus világ mind ott volt előttem, és szomorú voltam, hogy bizony ennek vége és pont így...lehetett volna jobb a befejezés :)

 Továbbiakban cselekmény leírást tartalmaz, ha nem szeretnél semmiről sem értesülni, ne olvasd tovább!

3 kötet

Az éhezők viadala
Futótűz
A kiválasztott



Azt hiszem Nitunál (http://thepinkcandypopblog.blogspot.hu) olvastam erről a trilógiáról először, nem különösebben foglalkoztatott, de amikor már a csapból is ez folyik, akkor azért érdemes felzárkózni...

Rögtön kezembe fogtam az első kötetet, és egy délután kiolvastam, nem semmi... ilyet még én sem tapasztaltam, pedig sokat olvastam, de hasonlót még nem!

E/1 személyben olvashatjuk a történetet, sokan vonakodtak (nak) ettől de nekem nagyon tetszett!

Egy borzalmas disztópiában találja magát az olvasó, ami talán nem is lehetetlen, és ezért olyan valóságos és borzalmas bár mondhatnánk, hogy lerágott csont az egész, de könyv könnyed szerkezete miatt talán sokkal jobban "szerethető" mint a hasonló művek... Egykori Amerika északi részén vagyunk, már semmi sem a régi, a területet körzetekre osztották, minden körzetnek megvan a maga szakterülete, van akik szenet bányásznak, mások földművesek, és vannak akik gyümölcsöt termelnek kőkemény munkával... mindezt a kapitólium igényeinek kielégítésére.Panem a 12. körzet, ahol minden elkezdődik, nagyszerű leírásokat kaphatunk az írótól, hogy milyen szegényesen és nehezen tudtak megélni az emberek...És még elképesztőbb leírásokat a Kapitóliumi világról, emberekről...hogy miféle színes giccses ruhákban képesek kitűnni, és ha mindez nem lenne elég, furcsa plasztikai műtéteket végeztetnek magukon, hogy macskabajuszt vagy egyéb különleges implantátumokat helyeztessenek el magukon !

De nem csak a Kapitólium igényeinek kielégítése jelenti a gondod, hanem egy sokkal borzalmasabb esemény, az évente megrendezett Éhezők Viadala, ahol minden körzetből kiválasztanak egy fiatal lányt és fiút!

Főszereplőnk Katniss Everdeen egy szerencsétlen véletlen miatt önként jelentkezik a viadalra, ellenfeléül egykori "megmentőjét" Peeta Mellarkot sorsolják.

A két szereplő szöges ellentéte egymásnak ezért is egészítik ki egymást olyan tökéletesen.

A történet innen lendül be igazán, számomra nagyon valós érzéseket tudott közvetíteni az írónő, nagyon közel tudtam magamhoz érezni szereplőket, egészen a trilógia végéig!Ebben az időben jelenik meg egy gyenge érzelmi-szerelmi szál is amit nagyon sokan (olvasók) feleslegesnek sőt rossznak tartanak, nekem semmi bajom ellene... bár nem így képzeltem az igaz!

Maga a viadal is egy jól kigondolt esemény az író részéről, éveken keresztül ezzel tartották kordában a körzetek lakóit. De nagyon rosszul jártak, hogy Katniss jelöltette magát...A viadalon lényegében, fiatalok ölik egymást halomra, ha véletlen, az a gondolat bontakozna ki, hogy bizony ők ezt nem teszik, akkor a játékmesterek gondoskodnak az izgalmak folytatásáról, néhány természeti csapással, hiszen ezzel a Kapitólium lakosait hivatottak szórakoztatni...

Az első kötet végére a két főszereplőnk sikeresen túljutottak mindenféle megpróbáltatáson, de azt nem is sejtik, hogy ezzel még nincs vége...és már nincs sok idejük a boldogságra!

A kötet végére, kialakult képet kapunk az egész rendszerről a szereplőkről, a tervekről...

Második kötet (Futótűz) elején a boldogságnak hamar búcsút mondhatnak szereplőink, hiszen a Kapitólium újabb undorító tervel áll elő, mégpedig egy különleges viadallal ami 25 évente kerül megrendezésre mindegyik valami különlegességgel van megfűszerezve, ez esetben eddigi győzteseknek kell megküzdeniük egymással...

Katniss és Peeta ismét az arénában, de most már sokkal nehezebben alakulnak a dolgok odabent...

Többet erről nem is írnék, ha az első kötetet elolvastátok, akkor azt hiszen nem kell neki ajánló, viszont ha már az első sem tetszett akkor semmiféle késztetést nem éreztek a következő kézbevételére :)

A harmadik és számomra talán a legrosszabb és legunalmasabb rész A kiválasztott, a történet az folytatódik de rengetek az üres menet, felesleges és semmitmondó pillanatok, amivel az író gondolom Katniss tehetetlenségét hivatott jelképezni, de többször is arra gondoltam, hogy én most lapozok, és keresek egy kis izgalmat... A végére ezt meg is kapjuk néhány csavarral, de nem mondom azt, hogy elégedett vagyok a befejezéssel!


A trilógia a történet a szereplők, mind mind a szívemhez nőt, szeretném még elolvasni valamikor, de egyenlőre még más hasonló könyveket tűztem ki célul, mert ez a disztópikus világ nagyon megtetszett és el is borzasztott egyszerre, szóval valamiféle különös vágyat érzek a hasonló könyvek olvasásában!

Listámon Orwell 1984 és Battle Royale!

Ti olvastátok a trilógiát, mi a véleményetek?


-Rita 






10 megjegyzés:

  1. Még csak a második résznél tartok, és sosem szoktam elolvasni egy véleményt se, a még nem olvasott könyvről, úgyhogy majd visszatérek ehhez a bejegyzéshez, de szerintem nagyon jó ötlet, hogy könyvekről is írsz :)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, hogy könyvajánlót írsz, de még semmit sem ajánlottál a könyvről, de már kirakod, hogy ne olvasd tovább cselekményleírás. ajánlani akarsz egy könyvet, hogy olvassuk el, de leírod benne a sztori felét. ez azért furi.
    de örülök a kezdeményezésnek, hogy ajánlót írsz, jól jön a Rukkolán! :D
    1x én is szeretném elolvasni ez a könyvet majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek az infók a könyv hátulján is megtalálhatóak, semmi különöset és kiemeltet nem árultam el, de van aki még ennyiről sem szeretne értesülni, ezért írtam oda, ha valakit meg ezek után is érdekel az elolvassa! :) De igazad van még kiegészítem valamivel :D

      Törlés
    2. Ez a trilógia egy különleges disztópiát tár az olvasók elé.Nyomorúságos körülmények között tengődnek az emberek körzeteikben, közben a kaitóliumban élők a teljes kényelemben és luxusban tengetik mindennapjaikat.A körzetek lázadásainak elkerülésére létrehoztak egy "játékot" az éhezők viadalát, ahol fiatal fiúk és lányok küzdenek életre halálra... de valakinek betelik a pohár és szembenéz a kapitólium zsarnoki uralmával! A bátor fiatal lány Katniss félelmet nem ismerve, küzd saját életéért, de ő még nem tudja, hogy hamarosan Panem minden lakosának sorsa a kezébe kerül...

      Én nagyon szerettem ezt a trilógiát, bár a könyvek színvonala lassan csökkent, de még az utolsó könyvet is imádtam!

      :D kiegészítve

      Törlés
    3. köszi! így már tényleg tökéletes! csak így tovább! :D

      Törlés
  3. Nagyon kíváncsi vagyok a trilógiára, happolnám is őket, de túl sokan vagyunk így ezzel. :D

    VálaszTörlés
  4. Nekem a harmadik borzasztóan sz@r volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Unalmas volt, és szerintem idegesítő is néhol! :) Több izgalommal és helyszínnel értelemszerűen jobb lett volna, a vége felé fellendült, de az utolsó néhány fejezet szintén csalódás :S Olyan mintha az író gyorsan le akarta volna rázni az egészet...

      Törlés
  5. nemrég olvastam ki az első könyvet, alig várom már, hogy a következőket is a kezemben foghassam :))

    VálaszTörlés
  6. Szerintem rengeteg a mondanivalója, én nem találtam unalmasnak a 3.-at sem, az meg, hogy lehetett volna boldogabb a befejezése, hát igen, lehetett volna és akkor tucatkönyv kb. Nekem pont ezért lett nagyon kedvenc, hogy ennyire hatott rám, teljesen lehangoltan, szomorúan tettem le, mire végeztem vele, de ez a jó, el lehet gondolkodni rajta. :)

    VálaszTörlés