Rukkola,a régi könyveim új otthona!

Kezdjük is az elején! Több mint egy hete Edit tudtomra adta, hogy ő bizony talált, egy szuper oldalt, ami a napokban indult, és én imádni fogom, nagyon örült, mert általában én vagyok az aki a családban újdonságokról először beszámol, de a dicséret most őt illeti, neki köszönhetem, hogy megismertem a rukkolát!

A rukkola.hu egy könyvcserélde, jól hangzik, igaz ?



De, hogy a felszín alá is bekukkantsunk, haladjunk szépen tovább... hogy megtudjuk én miért is imádom a rukkolát!

Régebben imádtam olvasni, mikor még kollégista volta, volt egy lány minden pénzét könyvekre költötte, neki köszönhetően sok könyvet olvastam, de ahogy befejeztem az iskolát, már nem volt kitől megszereznem az új és felkapott, mainstream könyveket, az otthon lévőek meg egyszerűen nem vonzottak ami egy nagy butaság, de akkor még így láttam. De akkor miért nem mentem és vettem meg?? Mert diákkén nem tudok kiadni egy könyvért 3000 forintot, sajnos, pedig szívesen vásárolnék akár hetente könyveket, de akkor bizony nagyon gyorsan azokból kellene házat építenem...

Így maradtak az ebook ami azért mégsem az igazi, így egyre hátrébb szorult az olvasás, és már majdnem elfelejtettem azt a fantasztikus élményt, mikor olvasás közben, én tudom elképzelni a szereplőket a tájat, az én fantáziám által testesül meg a könyv, szünetekben van időm továbbgondolni a történetet, esetleg egy alternatív befejezést kitalálni!

Így amikor megtudtam, hogy létezik a rukkola majd kibújtam a bőrömből. Reggel 9-től délután 4-ig a nappaliban rohangáltunk Edittel és szelektáltuk a rukkolára való könyveket, hamarosan 70 könyvnél tartottunk, ami minket is megdöbbentet, de úgy képzeljétek el, hogy ez a könyvespolcunk egy hangyányi része, miféle kincsek lapulhatnak még ott... sőt napokkal később Horgosra utaztunk, órákon át az én régi gyerekkönyveimet nézegettük, volt amit nem volt szívem feltölteni, mert annyi kedves emlék fűz hozzá, de azért találtam olyat is amitől könnyen megtudtam válni. Még a húgom is oda adta néhány könyvét, ő még nálam is jobban szeret olvasni, van hogy egy éjszaka alatt befejezi ha izgalmasnak találja az adott könyvet :)

Tehát az egész családunk rukkola lázban ég!

Az oldal lényege nem más mint:

Töltsünk fel könyvet - ez a rukkolás (pontokat kapunk érte, ezzel tudunk utána "fizetni")
Ha valakinek megtetszik a könyvünk akkor ő elhappolja azt, emailben megbeszéljük a részleteket, feladjuk postán, és amint megérkezik hozzá a könyv, kapunk 3 happolási lehetőséget, ami a könyvek megvételét-megszerzését jelenti magyarul (ez ingyenes részünkről, mert előzőleg mi fizettünk a postán)!
Keressünk olyat amit szívesen elolvasnánk és akkor happolhatjuk a könyveket! Ezek után csak a postást kell várnunk :) 

Tehát 1 könyv feltöltése-rukkolása 1 pont
Kiemelt könyvért dupla pont jár 

Ha megérkezik a happlóhoz a könyvünk, akkor mi ezért 4 pontot kapunk, ha kiemelt akkor a dupláját!

Egy könyvet akkor happolhatunk, ha van happolási lehetőségünk és van elég pontunk!
Egy könyv 1 happ-ba és 5 pontba kerül!

Ha nincs annyi pontunk mint amennyi happ lehetőségünk lehetne (tehát már 5 könyvet átadtunk ezért 5x3 =15 könyvet lehetne happolni, amihez 75 pont kellene, de nekünk csak 30 pontunk van, akkor bizony 7 könyvet tudunk happolni, és ennyit is fog mutatni a happméter!) akkor se ijedjünk meg, mert amint feltöltjük a következő könyvünket lassan megkapjuk a többi lehetőséget is :)


Az én happ-méterem jelenleg 10 könyvet happolhatok és 63 pontom van :)
Még 4-5 könyv úton van az új tulajdonosok felé


Az általam feltett könyvek a rukkolára, van itt régi (40-50 éves) új, kicsit használt, nagyon használt (persze nem saláta, de olyan sok helyen járt már szegénykém, hogy igazi története van)


Amik már megérkeztek a happolókhoz!



És amik hozzám megérkeztek!

Várok haza még 6 könyvet :)
 Csodálatos érzés amikor a kezembe vehetem a borítékot, kibontom, felteszem a polcra, és várom hogy sor kerüljön rá...minden nap oda pillatok és tudom, hogy másik, is így imádják a rukkolát! Legalább is akik használják :)



Dinóúr már gazdára is talált !


Ezeket mind én adtam fel :)

Én simán adom fel a leveleket, eddig mind megérkezett, régebben is használtam a posta szolgáltatásait (sminktermékek, meskás táskák feladás), nem volt eddig panaszom rá, soha semmim nem tűnt el, és nem is hiszem hogy szükséges 3x többet fizetnem azért amit olcsóbban is eltudok küldeni :)

A kisebb közepes könyvekhez posta kész közepes borítékot használok ami 200 forint, előtte a könyvet egy lefűzőbe tasakba teszem, így vízhatlan és biztonságosabb lesz!

Ha egy könyv nagyobb akkor én magam csomagolom be, régi jegyzetekbe (matematika tételek kinyomtatva) szuper újrahasznosítás, nem kell hozzá semmi más, csak ragasztószalag, belülre kerül a mintás fele, így a külső szép fehér marad, ide én rajzolgatni szoktam :) sokkal jobban mutat mint egy sima boríték :)

Ilyenkor a postán súly alapján nézik, 2 kilóig levélként veszik át, akármilyen mérete van. 450-700 forintig szokott terjedni egy adott könyv költsége :)

Edittel közösen szoktuk a könyveket feladni, ha diákok vagytok, vagy éppenséggel nincs sok pénzetek a postára, beszéljétek meg barátnőkkel, hogy közösen használjátok a rukkolát, és egyszer az egyikőtök máskor meg a másikotok fizeti a postát, így legalább mindketten könyvhöz juttok!

Ha éppenséggel anyagilag nem álltok úgy, hogy akár hetente könyvekkel szaladjatok a postára, akkor a happolóknak ez jelezzétek, mert nagyon rosszul tudják magukat érezni, ha semmi visszajelzést nem kapnak :)
Én ebben a hónapban nem tartózkodom sokat Magyarországon így ezt mindig jelzem is, sokszor vissza is vonják a happolást, de nem bánt a dolog, hiszen mindig jönnek megértő happolók akik ugyan olyan cipőben járnak mint én, és nem idegeskednek azon, hogy mikor is adom fel a könyvet (azért ne évekre gondoljunk)

Szóval én imádok olvasni és amióta megtaláltam a rukkolát, rengetek könyv kerül a kívánságkosaramba, olyan könyvekkel is összefutottam amikről csak álmodoztam, és meglepő módon olyan könyveket is elhappoltak tőlem amire még magam sem gondoltam!

Tehát irány a a könyvespolc, a padlás a nagyinál kutassuk fel azokat a könyveket melyektől könnyedén megtudnánk válni (és ezt komolyan is mondom, olyat még véletlen se csináljatok, hogy felteszitek hogy legyen pontotok, majd mikor valaki ezt happolná visszavonjátok, ennél aljasabb dolog nincs!!!) rukkoljuk őket és várjunk az új gazdikra akik szívesen viselnék gondjukat az "új" könyveknek!

Happolás után lehetőségünk van a megszerzett könyvet re-rukkolni ami annyit tesz, hogy elolvasás után továbbadod, ami nagyon szuper dolog, hiszen így körforgásban lesz a könyv, és körbejárja kis hazánkat!   

Remélem sokatoknak felkeltettem az érdeklődését, és már ők is beleszerelmesedtek a rukkolába, és a rengetek könyvbe, ami csak ránk vár!

Imádom az ilyen szuper kezdeményezéseket, egy szuper kis közösséget lehet így kialakítani. Akár üzenetváltás, személyes átadás közben, vagy talán egy közös kis találkozón a rukkola fanoknak!

Valaki régebben mondta, hogy szívesen olvasna tőlem könyvajánlót, én arra gondoltam, hogy a húgommal karöltve eleget teszünk ennek a kérésnek, szóval rendszeresen jelentkezünk egy egy könyv "kritikával" akár egyszerre mindkettőnk véleményét is olvashatjátok, azt azért elárulnám én még nem igazán írtam könyvekről, de utána olvasok mindenképpen mik azok a fő szempontok amik alapján ezt jól lehet csinálni!

Kicsit hosszúra sikeredett ez a poszt, de mint tudjátok, nálam mindig mindennek helye van amit én szeretek, szóval remélem ti is nyitottan álltok a dolgokhoz!

Szeretnélek benneteket megkérni, hogy írjatok le egy két könyvet amit már olvastatok és nagyon tetszett nektek, egy kis segítség nekem és talán a többi olvasónak is!

Mindenkinek aki szeret olvasni, és felkeltette az érdeklődést az oldal :

Rukkolj - happol-olvass sokat...olcsón!


-Rita

11 megjegyzés:

  1. Rávettem magam, hogy átrágjam magam ezen rukkolás-happolás dolgon, elsőre eléggé nehéz felfogni, de már értem. Ezt a postakész borítékot a postán lehet venni..? Sima kis levélkén kívül még sosem küldem semmit, ezért kicsit tanácstalan vagyok ezügyben :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ott, zöldes színű és 200 forint van ajánlottan is 410 :) Nekem gyorsan ment, mert annyira akartam már rukkolni meg happolni, hogy mondhatni muszáj volt :P

      Törlés
  2. Aaaaz Édességek kicsiny boltja és a folytatása, azokat annyira imádtam!

    VálaszTörlés
  3. eddig húgomnak is nagyon bejött,de most akitől happolt volna,szőrén-szálán eltűnt,törölte magát...oda a nagy öröm,még szerencse hogy az adminok visszaadták a happolási lehetőségét :/

    és én már nem nagyon merek ajánlás nélkül feladni semmit sem,múltkor egy hajfestéket küldtem és simán lenyúlták...bocsi hogy ennyi negatív dolgot sikerült kommentelnem :D amúgy az oldal ötlete nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  4. Szuper oldal, pont te hívtad fel a figyelmemet a Vasárnap!-os posztodban, még aznap regisztráltam is magamat és töltögettem a könyvecskéimet, amikről megvoltam győződve, hogy senkinek sem kellenek. Valahogy mégis, hétfőre 7 könyvet elhappoltak tőlem. :D

    Az álmok tengerét te már elolvastad? Én is happoltam egy sráctól, aki még csak el sem olvasta, szóval tökéletes állapotban kaptam meg. Nem igazán olyan stílusú könyv, mint amit én szoktam olvasni, ezért örülnék a véleményednek. :)

    Pocsék karmát mindenképp olvasd el, az is egy happolásom eredménye, és imádom!
    Még a Szonya professzort illetve Marcelo és és az igazi világ-ot ajánlanám, mindkettőt nagyon szerettem olvasni. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi a posztot, mindenképp meg fogom nézni!

    VálaszTörlés
  6. Én függő lettem pár nap alatt. 4 napja regisztráltam, minden nap voltam a postán. :) Sajnos hozzám még semmi nem érkezett meg. Van, amiket én vontam vissza, mert 2 hete nem is lépett be az adott rukkoló és nem is reagált az emailemre, de van aki kedves volt és azonnal írt, hogy nyaralni van és kivárom-e a könyvet. Egynek elvileg úton kell lennie, de ezt csak rukkoláról tudom, mert az emailre az a lány sem válaszolt.

    VálaszTörlés
  7. Ez tök jó! Nagy könyvmoly vagyok, alig győzök könyvtárba járni:)

    VálaszTörlés
  8. húúú, meggyőztél, azt hiszem én is elkezdem (: én biztos tennék bele kis papírkát, hogy kinél volt a könyv meg hogy mit gondolok róla, és hogy aki éppen olvassa, az írjon rá pár sort. régebben az egri gyerekkönyvtárban csináltam ezt, és olyan jó volt látni, hogy mások is hasonlóan élvezték azt a könyvet, amit én. namindegy. ez csak egy gondolat volt :D

    VálaszTörlés
  9. Haha, akkor nemcsak engem kapott el az új mánia. :) Rengeteg könyvtől megszabadultam, még többet szereztem (olyat is, amit egyébként nem vennék meg), és annál is többre pályázom.
    És csináltam egy könyvjelzőt is, hogy a többiekkel tudjuk követni, épp merre jár a könyv.

    VálaszTörlés