Arthur Golden Egy gésa emlékiratai - könyvajánló!

Sziasztok mint már ígértem, a húgommal közösen heti rendszerességgel jelentkezünk nektek néhány könyvajánlóval-kritikával! 
Nem vagyunk szakavatott zsenik, de sokat olvasunk, és mint mezei olvasó megpróbáljuk elmondani nektek, hogy mit is gondolunk az adott könyvről!

Először a húgom egyik kedvenc könyvéből kaphattok egy kis ízelítőt :)



Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Első könyvajánlómat (vagy nevezzük bárminek) a kedvenc könyvemről írom, hiszen erről bármikor tudok beszélni :D Körülbelül 2 évvel ezelőtt olvastam először,Ritának köszönhetően (kössz Rita), aki nekem adta ezt a könyvet, és azóta már már számtalanszor elolvastam.

Maga a könyv egy regény,szóval a valóságot nem 100%-osan tükrözi. Sokan támadták a könyvet azzal, hogy nem hihető a történet, ilyenek nem történhettek akkor Japánban, stb.Erről én annyit mondanék, hogy természetesen a történet nem igaz történet, nem hiába regény, de magát a könyvet egy valós gésáról,és egy valós gésa segítségével írta Golden. Nem másról mint Mineko Iwasakiről (a Gésák gésája könyv társszerzője). Mellékesen jegyezném meg, hogy Mineko később beperelte Goldent amiért az Egy gésa emlékiratai könyvben olyan dolgokat állított a gésákról amelyek nem igazak, valamint még a kiadás előtt meg beszélték, hogy Golden Mineki nevét egyáltalán, semmilyen körülmények között nem fogja megemlíteni, ám ezt azonban Golden nem tartotta be, és Mineko halálos fenyegetéseket is kapott amiért nem tartotta be Japán íratlan szabályát, mi szerint egy gésa nem beszélhet a géseként eltöltött éveiről, főleg nem a bensőséges dolgokról.

Ez a regény először is,szerintem,azoknak lehet a legizgalmasabb (persze nem csak(!) azoknak) akik érdeklődnek az ázsiai kúltúra iránt, azon belül is Japán kúltúrája iránt.

A történet főszereplője egy Chiyo nevű lányka (később Sayuri), aki egy kis halászfaluban él apjával,anyjával, és nővérével. Miután Chiyo anyja meghal az apja úgy dönt, hogy őt és lányát eladja egy gazdag embernek (Tanaka Ichironak), aki később őket Kyotóba viteti, hogy gésa váljon belőlük. Ám a lányok nagy bánatára különböző gésaházakba kerülnek, így a két lány elszakad egymástól. Itt kezdődik Chiyo mozgalmas élete, aki kezdetben nem akar gésává válni, ám később, bizonyos okok miatt meg gondolja magát.
A másik két főszereplő gésa a történetben Mameha és Hatsumomo, mindketten sikeres gésák, és nagy hatással lesznek Chiyo életére és karrierjére, ki pozitív, ki negatív módon.

Többet nem is szeretnék a történetről mindani, mert félek hogy lelőném az egészet, szóval remélem kedvet kaptál hozzá, és elfogod olvasni amennyiben lehetőséged van. Garantálom, hogy nem fogod tudni letenni a könyvet :D Hiszen, egyszerűen egy pillanatra nem ülepedik le a történet:D:D A karakterek szerethetőek, és utálhatóak is persze. Köszönve Golden-nek aki -szerintem- remekül ábrázolta őket a mű folyamán.

Ha szőrszálhasogatóak szeretnénk lenni, és mindeképp kellene felhozni valama negatívumot a könyvről, akkor azok a kimonós részek lennének. Akiket a kimono apró részleteinek a leírása nem érdekel, nos azoknak van egy rossz hírem, hiszen az iró nagyon alapos részletességig ecseteli egy-egy kimono kinézetét (ami egyébként lehet, hogy másoknál hatalmas előny egyébként).

Nos, ennyit a könyvről, amennyiben kedvet kaptál hozzá akkor hajrá!:D


Ti már olvastátok az Egy gésa emlékiratai című könyvet ?

Hamarosan jön a következő könyvajánlók, remélem ti is várjátok!


-Ivett, Rita

10 megjegyzés:

  1. Én a filmet láttam, ami nagyon megfogott a kedvencem lett! És miután megnéztem ( nem egyszer :D ) döntöttem el, hogy beszerzem majd hozzá a könyvet is, mivel én is szeretek olvasni, és hát néha olvasni jobb, mert minden a képzeletre van ott bízva és részletesebb is! :))))

    VálaszTörlés
  2. Én is láttam a filmet, de nem lett favorit, viszont nagyon érdekes volt, és ha látnám a könyvet a könyvtárban, tuti kikölcsönözném :)

    VálaszTörlés
  3. Először a filmet láttam belőle, utána a könyvet is elolvastam! Nekem mindkettő tetszett! :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem évek óta meg van itthon ez a könyv és eddig még nem vettem rá magam, hogy elolvassam, de úgy érzem itt az ideje:DD

    VálaszTörlés
  5. én azért nem szeretem ezt a könyvet mert írtad hogy "Ez a regény először is,szerintem,azoknak lehet a legizgalmasabb (persze nem csak(!) azoknak) akik érdeklődnek az ázsiai kúltúra iránt, azon belül is Japán kúltúrája iránt."
    na csak..ezzel az a probléma hogy NAGYON hamis képet ad, sok hülye sztereotipia van benne , amit az emberek készpénznek vesznek és ez miatt félreinformáló lehet..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy könyv amit mindenkinek tudni kell, és nem konkrétan az ázsiai kultúráról szól, valószínűleg úgy írták, hogy a legtöbb embernek szerethető legyen, és mivel sok sok ember szerint ez igen jó könyv nem hiszem, hogy őket zavarta a bizonyos sztereotípia vagy a hamis kép a gésákról! De úgy hiszem te sem vagy releváns a témában mert nem vagy sem gésa sem pedig ázsiai, ha jól tudom :D Bár lehet tévedek...

      Törlés
    2. egyik sem vagyok, de sokat jártam kint és rengeteg japán ismerősöm, barátom stb van..

      Törlés
  6. Ez a kedvenc könyvem, többször elolvastam, fantasztikus :) A filmet is láttam, de az nem tetszett.. :\ Nagyon le van "csupaszítva", sok dolgot kihagytak belőle.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem érdemes elolvasni, mert nem egy nehéz könyv, így utána magunk is eldönthetjük, tetszett e vagy többet hozzá sem nyúlunk :)

    VálaszTörlés
  8. Nem akarok hazudni rengetegszer olvastam már. Lehet azért is van ez mert imádom Japánt és az ázsiai kúltúrát. Ez a könyv teljesen elkalandoz egy másik világba, a titkok mögé. Én még mindíg hinni akarom hogy igaz történet. Ekkora magányt,szerelmet,türelmet szenvedést átérezni.Mindez gyönyörű körítéssel. De mint más történetek ez is a tiltott dolgokról szól. Ez a szerelem tiltott volt a gésák formális világában végül mégis utat talált magának. Lehet hogy a könyv téved,lehet hogy hamis de vajon mi volt igaz a gésák világában? Mert ez az amit soha nem fogunk megtudni.

    VálaszTörlés