A csodálatos levendula!

A kívánság lista első helyén szerepelt a levendula illóolaj, már egy hete sikerült beszereznem azóta alkalmazom.



Ugyan úgy mint a kozmetikumoknál, a gyógyszereknél is keresem a természetes gyógynövényeket, nagyon ritkán használok gyógyszert, helyettük gyógyfüveket, gyümölcsöket vagy példának okáért illóolajokat.

Sokan ódzkodnak a házi gyógymódoktól és minden kisebb problémával azonnal orvoshoz szaladnak, végül is ez az ő dolguk én örülök, hogy kisebb nagyobb gondjaimra megtaláltam a természet adta megoldásokat.

Most pedig szeretném nektek bemutatni ezt a csodás illóolajat, melyet számtalan módon lehet felhasználni


Legfontosabb hatásai

A levendulaolaj ösztönzi a sejtfejlődést. Földeríti a búskomor embereket, megnyugtatja az idegeket, és fenntartja a lelki egészséget. Felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat, lazítja a dugulásokat. Enyhíti és felszámolja az izomfájdalmakat és görcsöket.

A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.

A szárított virág megőrzi illatát és színét. Csokorba kötve árnyas és szellős helyen, felkötve és virággal a föld felé lógatva gondosan szárítsuk meg.

  • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Jó hatású pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. A gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
  • Az immunrendszert erősíti, élénkíti.
  • Relaxál, regenerál.
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
  • Fürdővízbe cseppentve (kicsi tejet hozzáadva) segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
  • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
  • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
  • A rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
  • A párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
  • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) esetén.
  • Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
  • A bőrápolásban is kiváló.
  • Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
  • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.


Levendulás fürdő levendulaolajból

A levendulaolaj nyugtató hatású. Különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült, vitalizálja.

Ha levendulaolajból készítünk fürdőt, fontos, hogy az olaj egyenletesen eloszoljon a vízben, ne csak a víz felszínén ússzon. Ehhez használható tej és méz, kikevert tojás, tejszín mint természetes emulgálószerek.

Az így készült fürdő: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojássárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, ugyanennyi sóval, majd a fürdővízhez adjuk. Jó félóra alatt jut az illóolaj a bőrön át a szervezetbe. Ez a fürdő alkalmas menstruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésre.

Szépségápolás

A levendulaolaj megnyugtatja a bőrt. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait és elősegíti a táplálását. Csillapítja a napégette bőr fájdalmát és a pattanások miatt keletkezett gyulladásokat. Szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a haj regenerálódását.



Én ezt a Naturland változatot vettem a rossmannban 800-1000 forint körül volt.Gyerekzáras, szép a csomagolása, nagyon alaposan fel van rajta minden tüntetve és egy hosszú leírást is mellékelnek.



Itt olvashatjátok a csomagolásban található leírást a felhasználásával kapcsolatban


Én egy párologtatóba szoktam tenni 6-8 csepp levendulát, felöntöm vízzel majd, mikor elpárolgott a víz ismét felöntöm, míg a gyertya ég addig töltöm fel újra, ha elégett akkor másnap kezdem újra.

Erős de kellemes illata van édeskés fűszeres virágos, nyugtató és fejfájás csillapító hatása nagyon jó, sőt a molyok valamint más rovarok (nyáron szúnyogok) elűzésére is szolgál.

Kellemes fürdőt lehet belőle készíteni, de arra mindig ügyeljünk hogy valamivel elkeverjük az olajat (tej, méz, tejszín) amiben feloldódik így a vízben mindenhol elvegyül és nem ül meg a tetején.

Betegség esetén a szoba levegőjét fertőtleníti, álmatlanság ellen a párnára cseppentve belőle megoldódnak a gondok.


Amint látjátok több száz dologra lehet használni ezt a kis csodád, a pattanások ellen még nem próbáltam de hamarosan ezt is tesztelem.

Remélem nektek is felkeltette az érdeklődéseteket és ti is kipróbáljátok a kedvező hatásai miatt

Ti használtok illóolajokat?

-Rita



5 megjegyzés:

  1. Ez vajon jó lenne nekem az aknék után megmaradt piros hegek/foltok halványításra? (viszont aloe vera gélem nincs)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy próbát megér, de aloe helyett használhatsz a szokásos arckrémedből is, vagy a tonikodba tehetsz egy két cseppet és azzal áttörölni a problémás felületet, a még új pattanásokat elvileg nyom nélkül gyógyítja és tünteti el, de hogy a már meglévő hegekkel mit kezd, ez jó kérdés, ártani biztosan nem fog :)

      Törlés
  2. Hú tuti veszek ilyet én is, köszi a posztot :)

    VálaszTörlés
  3. Szeretem a levendula illatát, nekem fürdősóm van :]

    VálaszTörlés